nieuws

Grote uitbreiding op Londen Heathrow

bouwbreed Premium

De Britse minister van transport Byers heeft het groene licht gegeven voor uitbreiding van vliegveld Heathrow met een vijfde terminal. De exploitant van de luchthaven, BAA, hoopt het complex in 2007 in gebruik te nemen. Dat is dan bijna twintig jaar nadat de eerste vergunningaanvraag werd ingediend. De procedure alleen heeft 140 miljoen euro gekost.

Terminal 5 wordt, na de spoorlijn naar de Kanaaltunnel, één van de grootste infrastructuurprojecten in Groot-Brittannië. BAA denkt zeker 4 miljard euro te investeren. De bouw kan minimaal 6000 manjaren werk opleveren.

De terminal komt tussen de twee start- en landingsbanen van Heathrow. Het complex moet maximaal 30 miljoen passagiers per jaar verwerken en soelaas bieden voor het voortdurend overvolle Heathrow, het drukste vliegveld van Europa. Terminal 5 krijgt een directe verbinding met de bestaande metro- en spoorlijnen naar dit vliegveld.

BAA hoopt komt voorjaar met de werkzaamheden te kunnen beginnen en heeft al contact gehad met grote aannemerscombinaties, zodat de voorbereidingen niet lang hoeven te duren. Of dat tijdschema wordt gehaald, hangt echter sterk af van de actiegroepen die al hebben laten weten opnieuw naar de rechter te zullen stappen.

Reageer op dit artikel