nieuws

Grote beleggers zien hun kapitaal krimpen

bouwbreed Premium

Nederlandse institutionele beleggers hebben in het derde kwartaal van dit jaar de koersen van hun aandelen met 53 miljard euro (117 miljard gulden) zien dalen. Dat betekent een verlies van 17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het CBS, die dit het grootste koersverlies noemt dat ooit bij pensioenfondsen en verzekeraars is gemeten. Deze wisten het waardeverlies van hun aandelenportefeuille te beperken tot 40 miljard euro door de aankoop van 13 miljard euro aan nieuwe stukken.

Met een koersverlies van 17 procent presteerden de pensioenfondsen en verzekeraars nog wel beter dan de MSCI-index. Deze wereldwijde graadmeter voor aandelen zakte in de maanden juni tot oktober met 21 procent.

De dalende koersen zorgen voor een lager gewicht van aandelen binnen de portefeuilles: 39,7 procent de waarde van de totale beleggingen bij pensioenfondsen en verzekeraars. Eind juni was dat nog 42,7 procent.

Reageer op dit artikel