nieuws

Glazen camouflage

bouwbreed Premium

Parkeergarage, bedrijfsruimte en woningen

Apeldoorn

Meyer en Van Schooten

Architecten

Een parkeergarage voor zevenhonderd auto’s, 4000 vierkante meter kantoor, 1000 vierkante meter winkels op de begane grond en daarboven vijftien woningen. Het complex ligt aan de rand van het voetgangersgebied in het centrum van Apeldoorn, in het Beekpark. De omgeving maakt nu nog een rommelige indruk, maar dat geldt voor grote stukken van Apeldoorn. De typerende Apeldoornse rommeligheid gaat hier echter wel verdwijnen.

Komt dat door dit gebouw?

En door alles wat eromheen is en wordt gebouwd. Het nieuwe project van Meyer en Van Schooten is onderdeel van de forse verdichting die dit deel van de stad ondergaat. Nu staat hun glazen bouwwerk nog een beetje in het niets, maar dat zal de komende jaren veranderen. Voordeel van de huidige situatie is trouwens wel dat je het nu nog heel goed in volle omvang kunt zien staan.

Wat valt op bij die volle omvang?

Hoe strak dit gebouw is, en wat voor sterke indruk het maakt doordat de gevel grotendeels is omgeven met een huid van glas dat voorzien is van een raster van liggende streepjes. Door die strakheid en door het glas is het onmiskenbaar een werk van Roberto Meyer en Jeroen van Schooten. Strakke detailleringen zijn hun handtekening en door hun oeuvre loopt een lange rode draad van gebouwen die schuil gaan achter een glazen vlies, van de woningbouw in de Amsterdamse Mercatorbuurt tot de woningbouw op de voormalige voetbalvelden van Vitesse in Arnhem.

In de loop der tijd zijn deze glazen vliezen steeds subtieler geworden, met meer gradaties van doorzichtigheid en doorschijnendheid en een steeds grotere afwisseling van openingen in en achter het vlies. Hier liggen de ramen van de kantoren achter het vlies, de kozijnen van de woningen prikken erdoorheen. Alle vijftien woningen hebben split-levels en worden ontsloten door een corridor op de eerste verdieping. Op het dak heeft elke woning een patio. Zo’n corridor en zulke patio’s zijn voor Meyer en Van Schooten trouwens ook beproefde middelen.

En wat is er te melden over de parkeergarage?

Dat je die in eerste instantie nauwelijks ziet, en het absoluut niet opvalt dat de garage zeker het halve gebouw in beslag neemt. Het glazen vlies is een scherm voor de kantoren en woningen, die op hun beurt weer een scherm vormen dat de forse parkeergarage camoufleert. Alleen in de zij- en achtergevel is de garage duidelijk aanwezig. En dat is vooral te zien doordat waar de winkels en woningen ophouden en de garage begint, de glazen huid overgaat in een gevel van zwart geperforeerd staal. Dat staal levert een met het glas vergelijkbaar halfdoorschijnend effect op. Subtiel is dat de staalplaten dezelfde maat hebben als de glasplaten en dat de perforatie gelijk is aan het raster van streepjes op het glas. Dat is een verfijning die Meyer en Van Schooten niet snel over het hoofd zullen zien.

Reageer op dit artikel