nieuws

‘Gesmolten asbest ongevaarlijk voor de gezondheid’

bouwbreed

De vorm en structuur van de vezel maken asbest gevaarlijk. Als het materiaal smelt, ontstaat een grondstof die geen gevaar oplevert voor de gezondheid. “De chemische formule is dan wellicht nog aanwezig, maar als de vezel weg is, is asbest ongevaarlijk”, stelt J.W.C. van Willigenburg van het Asbest Advies Centrum (AAC).

Van Willigenburg reageert op het voornemen van Sita EcoService uit Almelo, om asbest op een nieuwe manier te verwerken tot een bruikbare grondstof voor de bouw. Het asbest wordt daarbij onder hoge druk verhit.

Sita zegt tachtig procent energie minder nodig te hebben dan voor pyrometallurgisch smelten, een bekende techniek voor het verwerken van afval. Als dat waar is, kan het smelten van asbest wellicht commercieel haalbaar worden.

Van Willigenburg weet niet exact welke techniek Sita toepast, maar hij denkt dat het gaat om een vervolg op proeven in Frankrijk. Sita Nederland is ontstaan uit een fusie van Watco en BFI en maakt deel uit van de internationale Suez-groep, het afvalbedrijf van de multinational Suez. Sita heeft in Frankrijk proeven gedaan met plasmatechnologie.

Fluorwaterstof

Het is mogelijk om asbest te smelten onder een plasmastraal, bij een temperatuur tussen 1500 en 2000 graden. Een vrij kostbare manier van verwerken waarbij meesmeltende andere afvalstoffen complicaties kunnen veroorzaken. In België bestaat nog een oude techniek, bekend als ‘de kookpot’. Misschien heeft Sita een combinatie gevonden van beide technieken, filosofeert Van Willigenburg.

In Duitsland zijn proeven genomen met fluorwaterstof (HF). Daarmee kan asbest worden afgebroken en omgevormd tot een ongevaarlijke grondstof voor bijvoorbeeld straattegels. Fluorwaterstof is echter zeer gevaarlijk. Het vraagt om extreme veiligheidsmaatregelen, die de kostprijs van het verwerkte asbest omhoog stuwen. Commercieel is deze techniek niet haalbaar.

Van Willigenburg verwacht dat in de toekomst asbest tegen een redelijke prijs omgevormd kan worden. Het is de dunne naaldvormige vezel die gevaarlijk is. Na het modificeren van de vorm, lengte en diameter is het een veilig bouwmateriaal.

Reageer op dit artikel