nieuws

Gemeente Hoorn kiest andere constructeur toneeltoren

bouwbreed Premium

De gemeente Hoorn heeft de opdracht aan Aronsohn Raadgevende Ingenieurs als constructeur van de toneeltoren van schouwburg Het Park ingetrokken. Maar Aronsohn hoeft niet helemaal van de bouwplaats te verdwijnen. Het ingenieursbureau blijft als constructeur bij de bouw van de overige bouwdelen van Het Park betrokken.

“Het is een wederzijdse conclusie van twee partijen die er niet uitkomen”, zegt drs. G.J. Huisman, directeur van de sector Centrale Ondersteuning van de gemeente Hoorn. Ook ir. G. Henkens, directeur van Aronsohn lijkt vrede te hebben met de situatie.

Boos zoals de aan de kant gezette aannemer Heddes Bouw is Henkens niet “Wij zijn helemaal niet verbolgen over de handelwijze van de gemeente. Wij konden het gewoon niet eens worden.”

In afwijking van het eenzijdig beëindigen door de gemeente Hoorn van de overeenkomst met Heddes Bouw, is bij Aronsohn dus sprake van een wederzijdse beslissing. “We hebben er vrij veel energie ingestoken om uit de impasse te komen. Maar op een gegeven moment kom je tot de conclusie dat het beter is voor de gemeente Hoorn om met een andere partij in zee te gaan.”

Ook anders dan bij Heddes Bouw, die pas afgelopen vrijdagmiddag op de hoogte werd gebracht van het voornemen van de gemeente, weet Henkens “al weken” van een andere constructeur. “Voor ons is er dan ook geen sprake van een onverwachte beslissing en we hoeven dus ook niet rollebollend over straat.”

Rekenen

De nieuwe constructeur, Arcadis Hoorn, is inmiddels al aan het rekenen geslagen. Henkens heeft de tekeningen en berekeningen van de oude op 10 april ingestorte toneeltoren gewoon overgedragen aan de nieuwe constructeur. “Ik heb daar helemaal geen moeite mee. Arcadis moet bijvoorbeeld gewoon weten wat voor palen er in de grond zitten om verder te kunnen.”

De gegevens van Aronsohn worden nu aangevuld met de aanbevelingen van TNO Bouw. Hierin zijn extra veiligheidsmaatregelen opgenomen, waaronder een 20 procent grotere veiligheidsmarge in de berekeningen boven op de wettelijke eisen.

Huisman verwacht de eerste concrete berekeningen eind november en de eerste tekeningen in de loop van december. Over de nieuwe aannemer is nog niets bekend. Huisman: “We zijn druk op zoek. Zeer waarschijnlijk nodigen we een aannemer uit om Het Park in bouwteamverband af te bouwen. De tijd voor een aanbesteding hebben we gehad.”

Reageer op dit artikel