nieuws

‘Geef klanten aandacht en het balletje rolt’

bouwbreed Premium

Enigszins aarzelend begon Jan-Willem Willems tien jaar geleden zijn hoveniersbedrijf New Art Groenprojekten. “Mijn vrouw heeft me over de streep getrokken. ‘Je kunt het’, zei ze. Zelf wist ik het nog niet zo zeker.” Zijn echtgenote had gelijk. Willems sleepte zoveel opdrachten binnen dat hij al na een paar jaar personeel in dienst moest nemen. En dat was pas het begin van zijn ‘succes story’. Onlangs won hij de hoofdprijs in de prestigieuze hovenierscompetitie ‘De Tuin van het jaar 2001’.

Willems vindt zijn klantenkring vooral in Noord-Brabant, met een enkele keer een uitloper naar een andere provincie. “Ik werk het liefst in mijn eigen regio vanwege de afstanden die anders te groot worden.” Adverteren doet hij nauwelijks. “Hooguit af en toe eens in het lokale carnavalskrantje, maar dat reken ik niet tot de echte public relations. Ik moet het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Mijn contacten liggen zo goed dat de mensen terug blijven komen. Zo lang je je klanten de aandacht geeft die ze verdienen, blijft het balletje rollen.”

Inmiddels heeft Willems vijf man personeel in dienst, zoekt hij nieuwe medewerkers en is hij zelf nog altijd vijf dagen en avonden per week in de weer voor zijn bedrijf. Werkoverleg met zijn personeel of zijn vaste tuinarchitect Anne Laansma, het plannen van klussen, klanten benaderen en in samenspraak met die opdrachtgevers bepalen wat voor soort tuin ze in gedachten hebben. Willems heeft er meer dan een dagtaak aan. Zijn privéleven schiet er dan ook soms bij in. “Af en toe kan ik me wel eens de luxe permitteren om een avond voor mezelf nemen, maar dat is iets van de laatste tijd.”

Hij werkt vooral voor particulieren. Zijn opdrachten variëren van klein onderhoud, zoals bomen snoeien, tot en met het renoveren en aanleggen van luxe tuinen, zoals de inmiddels befaamde, prijswinnende, lusthof in Drunen. Het project valt in de prijscategorie van meer dan 60.000 gulden. De megatuin, een park bijna, heeft een oppervlakte van 5000 vierkante meter en is gemaakt in samenwerking met zijn vaste tuinarchitect, Anne Laansma uit Vught.

“Anne en ik zitten op dezelfde lijn. We hebben dezelfde gedachtegang. Hij hoeft maar drie lijnen op papier te zetten en ik weet wat ie bedoeld.” Bij grote projecten werken ze dan ook altijd samen. Kleine ontwerpklusjes daarentegen doet Willems zelf. “Het zou teveel tijd kosten en voor de klant te duur worden als ik voor ieder klusje de tuinarchitect moet inschakelen. Trouwens, elk ontwerp komt tot stand in overleg met de opdrachtgever. Ik kan wel tuinen gaan ontwerpen die ik zelf prachtig vind, maar als de eigenaar zich er niet lekker in voelt, wordt ’t niks. Bovendien moet een tuin combineren met het bijbehorende huis. Alles moet er dus bij betrokken worden. De deurpartij, de ramen, de schutting. Anders zie je een leuke tuin, die niet past bij zijn omgeving en dat is geen gezicht.”

Een succesvolle werkmethode, zo blijkt uit het juryrapport van de hovenierscompetitie Tuin van het het jaar 2001. Zij honoreerde de gaarde in Drunen die meedingde naar de prijs met het cijfer 9,1. “Aan de opdracht, een afwisselende tuin met verrassingen, is goed voldaan”, jubelt het rapport.

Hovenier en zakenman Willems ziet er bovendien prachtige reclame in voor zijn bedrijf. “Mijn klanten lopen naast hun schoenen want die hebben toch maar mooi een New-Arttuin bij hun huis. Bovendien krijgt deze prijs enorm veel aandacht in de pers. En dat bevestigt voor ons, voor ons personeel en voor onze klanten dat we een goed stuk werk afleveren.”

Reageer op dit artikel