nieuws

Experimenteel Modieslab getest bij Apeldoorn

bouwbreed Premium

Gefundeerd op palen en voorzien van energieleidingen voor warmtewisseling is het Modieslab-wegdek bij wijze van proef aangelegd op een parkeerplaats langs de A50 bij Apeldoorn. De experimentele weg is ontwikkeld door Beton Son, Arcadis Infra en Heijmans Speciale Technieken.

Het Modieslab-wegdek is een van de vier prijswinnaars van de Rijkswaterstaat-prijsvraag Modulair Wegdek. Op twee parkeerplaatsen langs de A50 worden de vier concepten getest. Geluidsreductie en een snelle werkwijze bij vervanging van het wegdek zijn door Rijkswaterstaat als belangrijke eisen gesteld. Modieslab is een prefab betonnen wegdek met een open betonnen toplaag voor geluidsreductie. De energieleidingen in de betonnen basisplaat zijn gekoppeld aan een systeem voor warmtewisseling waardoor de weg in de winter vorstvrij blijft. Door de fundering op palen is de weg zettingsvrij en dus met name geschikt voor instabiele bodems.

De afgelopen twee weken is een vak van 100 meter aangelegd op parkeerplaats De Somp. De partijen zijn tevreden over het resultaat. Rijkswaterstaat gaat het wegdek aan verschillende testen onderworpen, waaronder brand-, rem-, en geluidsproeven.

Reageer op dit artikel