nieuws

Europese staalfusie op losse schroeven

bouwbreed

De beoogde fusie van de staalproducenten Usinor (Frankrijk), Arbed (Luxemburg) en Aceralia (Spanje) tot ’s werelds grootste in de branche is onzeker geworden. Aceralia eist met steun van Arbed wijziging van de voorwaarden na de verslechtering van de economische omstandigheden.

Usinor bracht het conflict vrijdag naar buiten, een week voor de Europese Commissie een oordeel zou geven over de fusieplannen. De raden van commissarissen van de drie bedrijven hadden morgen hun fiat moeten geven aan de fusie, maar zullen zich nu moeten buigen over een nieuwe situatie.

De fusie werd in februari aangekondigd. De aandeelhouders van Usinor zouden een belang van 56,5 procent in de combinatie krijgen, die van Arbed 23,4 procent en die van Aceralia 20,1 procent. De Spanjaarden vinden dat de invloed van Usinor kleiner moet worden omdat het bedrijf zwaarder door de economische malaise is getroffen dan de partners.

De drie bedrijven zijn samen goed voor een jaarproductie van 45 miljoen ton staal per jaar, een jaaromzet van 30 miljard euro en 110.000 werknemers. Het nieuws over problemen bij de fusie deed de beurskoers van Usinor vrijdag dalen met bijna 5 procent. Aceralia sloot ruim 2 procent hoger en Arbed 1 procent lager.

Reageer op dit artikel