nieuws

Eneco wil trafostations standaardiseren

bouwbreed Premium

Energiebedrijf Eneco wil steeds meer gestandaardiseerde trafostations laten plaatsen. Dat spaart tijd en voorkomt haperingen in het bouwproces. Aannemers storen zich niet zelden aan een traforuimte omdat de maten veelal afwijken van die van de rest van het gebouw.

Eneco heeft een zogeheten GevelTrafoUnit van Van Alfen uit Almere laten monteren voor het Haagse kantoorgebouw Nieuw Laakhaven. Het trafostation bestaat uit drie delen en kwam met evenzoveel diepladers op de locatie. Het geheel weegt circa 70 ton.

Na de installatie kan de aannemer via deze transformatoren zijn bouwstroom betrekken. Het systeem moet zo’n 35.000 vierkante meter kantoor bedienen en levert tweemaal 1000 en één maal 630 kilovoltampère (kVA). De traforuimte staat op de fundering van het gebouw. Die is ter plaatse iets verbreed om de transformatoren voldoende draagvlak te geven. De buitenkant van de ruimte valt gelijk met het gevelblad. Alleen de toegang/ventilatiedeuren wijzen op de achterliggende trafo’s. Het dak doet mettertijd dienst als vloer voor een fietsenstalling. De drie transformatoren komen van fabrikant IEO uit Breda.

Voorgetrokken

Van Alfen levert voor het project Nieuw Laakhaven ook een gebruiksklaar ingerichte transformatorruimte. In de bijbehorende fundering is daarvoor de wapening voorgetrokken. Kant en klaar plaatsen betekent dat de aannemer op hooguit drie dagen overlast moet rekenen. De driedelige traforuimte kon Van Alfen niet gebruiksklaar leveren omdat de drie delen alleen ter plaatse zijn te monteren. Houten blokken steunen de bekabeling. Dat is specifiek voor Den Haag. Elders worden elementen uit herverwerkte kunststof gebruikt. Het hout moet vocht absorberen en zo de ruimte in het geval van een calamiteit drooghouden. Verwarmingselementen verdrijven het ‘reguliere’ vocht. Een trafostation blijft met een waterdichte kabeldoorvoer in de kelder droog. Om geen onderscheid te maken tussen vrijstaande en inpandige stations moeten beide typen kabels waterdicht doorvoeren.

Eneco gebruikt een doorvoersparing met bajonetsluiting en dichtslaande wikkel. Hoe hoger de druk hoe meer die afsluit. De kabel is aan de binnen- en buitenkant van het manchet af te sluiten.

De productietijd van een voorgefabriceerde traforuimte beloopt zo’n zes weken. In gestandaardiseerde vorm kan dat terug tot vier weken. Eneco verwacht geen problemen met de droogtijd van het beton. In de praktijk blijkt het beton in een aangepaste constructie uit meer wapening en een dikkere wand na drie dagen al hard genoeg om het te verplaatsen. Als de gestorte delen in een verwarmde ruimte staan, is de droogtijd nog minder. Eneco probeert sinds 1995 tot een gestandaardiseerde traforuimte te komen. Dat blijkt uitermate moeilijk omdat het energiebedrijf te maken krijgt met de voorwaarden en gewoonten van de energiebedrijven die in Eneco opgingen. Een dezer dagen overlegt het energiebedrijf over de afspraken die de gemeente Den Haag met bijvoorbeeld projectontwikkelaars moet maken over de plaats en de uitvoering van de traforuimte.

Overcapaciteit

Opdrachtgevers kiezen niet zelden voor een grotere capaciteit dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Wanneer de berekening op hooguit 400 kVA wijst, komt er vaak een voorziening van 630 kVA om in de toekomst aan een mogelijk grotere vraag te kunnen voldoen. Het vastrecht gaat uit van maximaal te leveren vermogen en niet van het daadwerkelijk afgenomen vermogen. Vermogens van 630 en zelfs 1000 kVA lijken eerder regel dan uitzondering.

Daar komt bij dat grote computersystemen en bijkomende koelingen snel de overcapaciteit in inrichtingen als ‘datahotels’ opgebruiken. Dergelijke installaties leggen een meer dan aanzienlijk beslag op de capaciteit van de kabels in de straat. Eneco wijst op een plan van KPN om nabij Nieuw Laakhaven een datahotel te bouwen dat een capaciteit van 10 megavoltampère vergt. Gaat dat door dan moet het energiebedrijf een nieuwe voedingskabel leggen waarvoor welbeschouwd de ruimte in de grond ontbreekt. Het energiebedrijf verwacht een nog nijpender situatie wanneer telecombedrijf BEN nabij Nieuw Laakhaven acht torens in gebruik neemt.

Reageer op dit artikel