nieuws

Eindhoven Airport breidt ondanks malaise uit

bouwbreed

Eindhoven Airport wil ondanks de huidige malaise in de luchtvaart de komende jaren fors uitbreiden. De eerste fase, de bouw van onder meer een nieuwe passagiersterminal, vergt volgens directeur drs. B. de Boer een investering van 125 miljoen gulden.

Burgemeester en wethouders van Eindhoven steunen de plannen, aldus wethouder F. Backhuijs. De regionale luchthaven heeft vorig jaar met de omliggende gemeenten, de provincie en de milieubeweging een overeenkomst gesloten. Daarin staat dat het vliegveld de komende vijftien jaar nog mag uitbreiden. Uitgangspunt daarbij is dat de hoeveelheid lawaai maatgevend wordt. Nu is dat nog het aantal vluchten.

Die teruggang is overigens niet veroorzaakt door de aanslagen in de Verenigde Staten, maar door het faillissement eerder dit jaar van luchtvaartmaatschappij Base, een van de belangrijkste gebruikers van Eindhoven Airport. Directeur de Boer verwacht desondanks een bescheiden winst. Het is volgens hem niet vreemd dat het vliegveld in een periode van economische bedreigingen ambitieuze toekomstplannen maakt. “De uitvoering duurt een aantal jaren. De bouw is gefaseerd en het duurt nog zeker twaalf maanden voordat de eerste spa de grond ingaat.” Eindhoven Airport wil de passagiersterminal rendabel maken door er onder meer een hotel bij de bouwen en grote kantoren. Ook moeten er winkels komen en horecagelegenheden. Eindhoven Airport wil de investering overigens niet alleen ophoesten. De luchthaven is in overleg met enkele andere partners. Een daarvan is Schiphol Real Estate, het onroerend goedbedrijf van de nationale luchthaven.

Reageer op dit artikel