nieuws

Een klimaat van misleiding en overtreding regels

bouwbreed Premium

Duitse bouwers en bestuurders vlechten telkens weer hechte netwerken om elkaar de bal toe te spelen. In vertrouwde omgeving bedenken Beieren, Pruisen en Rijnlanders allen hun op regionale maat gesneden constructies.

Willens en wetens worden grote projecten om de strenge aanbestedingsregels te ontlopen opgeknipt en op maat van de beoogde bouwers beschreven. Politiek en bestuur staan permanent onder druk om de lokale bouwers een handje te helpen. Anderzijds paait het bedrijfsleven uit welbegrepen eigenbelang de opdrachtgevers. Kleinzieligheid is slecht voor de handel en wordt afgestraft met het missen van lucratieve orders.

Het klimaat van misleiding en overtreding van de regels blijkt een vruchtbare voedingsbodem op te leveren voor grootschalig bedrog en zelfverrijking. Talrijk zijn de voorbeelden van aannemers die uit dank voor bewezen diensten grote sommen geld storten in de kassen van politieke partijen. Afgelopen jaren lieten de bouwleeuwen Roland Ernst en Jürgen Schneider een ruïneus spoor achter van miljardenfraudes. Bouwminister Reinhard Klimmt vloog de laan uit vanwege handjeklap dat uiteindelijk zijn voetbalclub 1. FC Saarbrücken een wel erg royale sponsor opleverde. Oud-gemeentesecretaris Dieter Diekmann van Bonn pleegde vorig jaar in zijn cel zelfmoord nadat steeds meer beschamende details bekend waren geworden over zijn peperdure adviezen die bouwers als Berthold Kaaf winsten van vele miljoenen opleverden.

Zelfs om het opknappen van de beroemde Brandenburger Tor in Berlijn, beeldmerk van de Duitse hereniging, hangt een sfeer van corruptie. Is de stichting Denkmalschutz Berlin wel zo onschuldig als de gratis monumentenzorger op het eerste gezicht lijkt? Waarom sleept de in het oog springende renovatie eigenlijk zo lang voort? Bij bouwonderneming Maar uit Schweinfurt denken ze de antwoorden te kennen.

President van de Bondsdag Wolfgang Thierse was in ieder geval wat blij met het aanbod van de stichting om zonder kosten in rekening te brengen de monumentale poort een nieuw aanzien te geven. “Een mooi voorbeeld van goede burgermanszin”, riep de parlementariër nog.

Belangrijkste hand in de deal heeft Helmut Engel, een ervaren Berlijns topambtenaar en tevens voorzitter van de monumentenstichting. Onder zijn regie schoof de opdracht tot het herstel van de Brandenburger Tor door naar het bedrijf van de Keulse ondernemer Michael Pauseback. Voor de naar werk hongerende collega’s een verrassing. In de branche heeft de firma niet bepaald de naam lands beste restaurateur te zijn. Hetgeen steekt.

Handig

Handig zijn de restauratiekosten van de Brandenburger Tor geraamd op een kleine tien miljoen mark (11,3 miljoen gulden), net beneden de grens van de Europese aanbestedingen. Belangrijkste financier van het met sponsorgelden betaalde werk is Deutsche Telekom. Contractueel betaalt de telefoniebedrijf dagelijks 34.000 gulden om Duitslands opvallendste renovatieproject als opzichtige reclamezuil te mogen gebruiken. De concurrentie begint langzaam te beseffen waarom het werk maar niet wil vlotten.

Reageer op dit artikel