nieuws

Dyckerhoff haalt compensatie over grens

bouwbreed

De operationele resultaten van het Duitse bouwstoffenconcern Dyckerhoff zullen dit jaar 10 procent lager uitvallen dan in 2000. Het moederbedrijf van de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij koerst af op een omzet van 2,5 miljard euro. In Nederland signaleert Dyckerhoff dit jaar een stagnatie van de bouwinvesteringen op het niveau van 2000.

De directie in Wiesbaden waarschuwt dat de winst dit jaar beneden het in 2000 bereikte niveau van 285 miljoen euro zal liggen. “De hoogte van het resultaat zal sterk afhangen van de nog niet afgesloten maatregelen ter sanering van het portfolio. Op deze basis willen we onze voor de aandeelhouders vriendelijke dividendpolitiek voortzetten.”

De omzet van Dyckerhoff bedroeg in de eerste negen maanden van het jaar met 1,9 miljard euro slechts een procent minder dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Op thuismarkt Duitsland leverde het concern 16 procent in en viel terug op 706 miljoen euro. De omzetgroei van 10 procent in het buitenland kon die klap niet volledig compenseren. Het buitenlandse aandeel in de productie steeg in de eerste driekwart van het jaar tot 62 procent. Voornamelijk door de overnames van de Fernhout Groep (Nederland) en Suchoi Log (Rusland) groeide het personeelsbestand met 13 procent tot 12.134 medewerkers.

Dyckerhoff voorziet dat de economische groei in de Europese Unie het slotkwartaal van 2001 verder zal afremmen. In Spanje, Luxemburg maar ook Tsjechië groeien de investeringen in de bouw nog met 5 procent. Polen daarentegen bouwt minstens 10 procent minder dan in 2000. Wat de Verenigde Staten betreft verwachten de Wiesbadeners over dit jaar een toename van de bouwinvesteringen van een kleine 2 procent.

De Duitse bouwstoffenreus toont zich uiterst tevreden over de aankoop van de Zwolse Fernhout Groep, gerealiseerd via de NCD waarin Dyckerhoff sinds 1998 een meerderheidsbelang heeft. Grote investeringen deed het bedrijf dit jaar ook in de cementfabriek Lengerich (vlak over de grens bij Twente) en Nowiny te Polen. In Tsjechië versterkte de onderneming zich met deelnemingen in twee betontransporteurs.

Gerangschikt naar segmenten daalde de eerste negen maanden de omzet bij Cement Duitsland/West-Europa met 76 miljoen tot 591 miljoen euro. De afbouwproducten leverden op 310 miljoen 49 miljoen euro in, vooral door de verkoop van de Franse dochter Vynex. Cement Oost-Europa/Amerika (465 miljoen) en Beton (551 miljoen euro) boekten respectievelijk 65 en 31 miljoen euro meer omzet.

Integratie Fernhout Groep draagt bij aan groei personeelsbestand

Reageer op dit artikel