nieuws

Dudokcollege koestert afdeling bouwkunde

bouwbreed Premium

Een losse flodder met de kracht van een handgranaat. Zo valt de geruchtenstroom rond het Hilversumse Dudokcollege te omschrijven: 25 docenten bouwkunde zouden op het punt staan ontslagen te worden. “Onzin”, zegt G. Klein, Branchemanager Techniek van het regionaal opleidingscentrum (ROC). “De afdeling bouwkunde heeft nog nooit zo goed gelopen als tegenwoordig.”

Het gerucht vindt zijn oorsprong in reorganisatieplannen die leven binnen het ROC. En in die plannen is inderdaad sprake van een vermindering van het aantal docenten. “Er staat echter nog lang niet vast dat er leraren ontslagen zullen worden”, zegt Klein. “De bedoeling is er een aantal langs natuurlijke weg te laten afvloeien. Zeker is echter dat het daarbij niet zal gaan om docenten bouwkunde, want die afdeling loopt als een trein. Maar door de onjuiste verhalen die de ronde doen, krijg ik soms rare reacties. Onlangs werd ik opgebeld door een aannemer die het materieel van de afdeling bouwkunde wilde overnemen omdat hij dacht dat we de opleiding gingen stopzetten.”

Het Dudokcollege is een regionaal opleidingscentrum dat leerlingen opleidt voor uiteenlopende beroepen. De bouw is daarbij sterk vertegenwoordigd. Het ROC heeft opleidingen in huis tot onder meer timmerman, metselaar en bouwkundig middenkaderfunctionaris.

Populair

Het animo voor de bouwkundige opleidingen is groot, zegt Klein. Binnen dit vakgebied heeft het regionaal opleidingscentrum een kleine driehonderd leerlingen, Verdeeld over de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

“We zijn populair hier in de regio. Onze leerlingen komen niet alleen uit het Gooi maar ook uit Utrecht en zelfs uit Amsterdam.”

Klein gaat er prat op dat de afdeling bouwkunde een gestage instroom kent terwijl slechts weinig leerlingen afhaken voordat ze een diploma hebben behaald. “We zouden graag nog meer leerlingen inschrijven. Want net als in andere delen van het land schreeuwt de Gooise bouwwereld om personeel.”

Reageer op dit artikel