nieuws

Brug van een pond spaghetti en een beetje lijm

bouwbreed Premium

Spelen met eten is niet fatsoenlijk, maar soms mag het. Zoals de bijna tweehonderd studenten uit Nederland, die van ongekookte spaghetti bruggen en torens bouwden. De wedstrijd werd gehouden op de TU in Delft.

De studenten kunnen nog maandenlang spaghetti eten, want Grand Italia had zich met de levering niet onbetuigd gelaten. Terwijl de 21 teams juist met zo weinig mogelijk pasta (hooguit 550 gram) een zo sterk mogelijke brug moesten bouwen.

Het team Paddy Milford en Sjaak Bloemberg – beiden industrieel ontwerper – dolde de civiele studenten. Ze bouwden een brug van 391 gram die een gewicht van 57 kilo kan dragen, 146 keer het eigen gewicht. Een nieuw Nederlands record. De driehoekige brug met onderin een trekstaaf bevatte een slimmigheidje. De ontwerpers stelden stukjes spaghetti samen tot een buis, waardoor de brug stevigheid kreeg en het knikprobleem werd opgelost.

Torens

Het winnende team vertrekt naar Canada om daar mee te doen aan de wereldkampioenschappen.

Volgens de wedstrijdorganisatoren Jongejan en Van Gijn (vorig jaar de winnaars van de spaghettibrug) worden de constructies elk jaar beter. “Sommige zijn zo goed, dat ze de grafieken te boven gaan.”

Waar de bruggenbouwers in teamverband thuis aan het ontwerp konden werken – en voldoende tijd hadden om over de constructie na te denken – lag dit voor de torenbouwers heel anders. Zij wisten ’s ochtends om half tien niet eens wat ze moesten maken. Pas op dat moment kregen ze de opdracht, een pond spaghetti en een lijmpistool. Binnen drie uur moesten de teams hun kunstwerk inleveren.

Ook hier ging het om de verhouding belasting en eigen gewicht. Door bovenop de torens een gewicht te zetten dat ten minste twee minuten moest blijven staan, kon de waarde worden geregistreerd. Twintig procent van de torens zakte door.

Het winnende team, bestaande uit studenten Civiele Techniek en Bouwkunde, ontving een geldbedrag.

Reageer op dit artikel