nieuws

Bouwers stappen in transportcentrum

bouwbreed Premium

Grote bouwondernemingen als Boskalis en Volker Wessels Stevin gaan deelnemen in de oprichting van het zogeheten multimodale transportcentrum (MTC) bij Valburg in de Betuwe. De bedrijven en de betrokken overheden investeren gezamenlijk uiteindelijk volgens directeur L. de Jong van MTC Valburg 3,3 miljard gulden.

De ontwikkelaars die grond bezitten op de plek waar het MTC moet verrijzen, hebben maandag een principeakkoord bereikt met de NV Ontwikkelingsmaatschappij MTC over een pps-constructie. Onderdeel van de overeenkomst is dat de bouwondernemingen nauw betrokken zullen worden bij de opstalontwikkeling van het 600 hectare grote vervoersknooppunt langs de Betuweroute en de A15 ten westen van Nijmegen. Huidige aandeelhouders van de NV zijn de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe, het Knooppunt Arnhem Nijmegen en de provincie Gelderland. Als nieuwe aandeelhouder wordt de Valburg Ontwikkelingscombinatie (VOC) toegevoegd, een consortium van tien private partijen. De VOC brengt de 35 tot 40 procent van de grond die ze in handen heeft in. De overheden doen hetzelfde met hun grondbezit. Hiermee ontstaat een vrijwel aaneengesloten gebied van 200 hectare, voornamelijk ten zuiden van de A15. Ten noorden van de snelweg hebben particulieren nog grond in bezit, dat zonodig onteigend wordt.

Belang

De VOC is een samenwerking van de projectontwikkelaars BPF Bouw, Grontmij Groep, Kondor Wessels Projecten en de Giesbers Groep, de ontzanders van K3 Industriezand, het wegenbouwbedrijf Braam Groep uit Weurt, Bemaco Staalbouw uit Gendt, de baggeraar Boskalis, de Nijmeegse Containerhaven BCTN en het Rotterdamse bedrijf Rail Service Center. De laatste twee zijn dochterondernemingen van Railion van Deutsche Bahn en zullen als exploitant deelnemen aan het MTC Valburg. De Nijmeegse haven verhuist naar het MTC Valburg.

De publieke en private sector krijgen ieder een belang van 50 procent in de nv en zullen gelijkwaardig opereren. Wel blijft de VOC beschikken over de bouwclaim op de gronden.

Reageer op dit artikel