nieuws

Betonplaat moet verzakking stadhuis Leeuwarden stoppen

bouwbreed

Een nog niet bekende aannemer gaat de komende jaren voor miljoenen guldens het stadhuis van Leeuwarden restaureren. Geen overbodige maatregel, want het gebouw zakt langzaam door de knieën.

Een belangrijk deel van het budget is nodig om het stadhuis op een zware betonplaat te zetten. Het bedrijf dat de opdracht krijgt voor deze specialistische klus, zal volgens projectmanager H. Groen kennis en creativiteit in moeten brengen.

Achteraf gezien komt het niet helemaal als een verrassing dat het stadhuis van de Friese hoofdstad op enkele hoeken langzaam wegzakt. Want het huidige raadhuis, dat eigenlijk uit drie afzonderlijke gebouwen bestaat, is voor een deel gebouwd op de fundamenten van het woonhuis van de Friese adellijke familie Auckama. Dit huis werd halverwege de vijftiende eeuw, zoals toen gebruikelijk, op klei gefundeerd.

De massa van het stadhuis dat op deze fundamenten is gebouwd, is door zijn grotere omvang en hoogte beduidend groter. Betrek daarbij ook de in de loop der eeuwen gewijzigde grondwaterstand – het stadhuis lag ooit deels aan het water – en de toegenomen verkeersbelasting, dan waren verzakkingen met alle nare gevolgen voorspelbaar.

Langer

De raadszaal had trouwens ook wel een beter fundament mogen hebben. Deze vergaderzaal, die in het aangrenzende gebouw ligt, is opgetrokken in 1715 en staat op acht meter lange palen. De toenmalige bouwers stuitten op een zandlaag en vonden het vervolgens welletjes. Gerekend naar de huidige inzichten en kennis van de bodem – het betrof een flinterdunne zandlaag – hadden die palen minimaal tien meter langer behoren te zijn.

Op pagina 7: Funderingsplan één grote lappendeken.

Reageer op dit artikel