nieuws

‘Betere samenwerking brengt structuur in grote bouwprojecten’

bouwbreed

De samenwerking binnen grote bouwprojecten schiet veelal te kort. Om daarin verandering te brengen moeten de partners vooroordelen jegens elkaar opzij schuiven en de krachten bundelen. Dat is de boodschap van een groep onlangs afgestudeerden van de opleiding Master of Business Administration (MBA).

Het bouwproces zal efficiënter verlopen terwijl overbodige kosten kunnen worden gedrukt. Noodzakelijk is dat de betrokkenen begrip hebben voor elkaars werkwijze en belangen. En dat ze deze een plaats willen geven in de samenwerking.

Vandaag krijgen de laureaten hun bul uitgereikt. De laureaten zijn afkomstig uit alle geledingen van de bouw. Ze leerden elkaar kennen bij TSM Business School, die de opleiding Executive MBA voor de Bouw verzorgd. Deze deeltijdstudie richt zich op mannen en vrouwen met minimaal een hbo-opleiding, die bovendien beschikken over ruime managementervaring in de bouw.

De studie spitst zich toe op het leiden van grote bouwprojecten dan wel -bedrijven. Tijdens de opleiding namen de studenten diverse facetten van het bouwproces op grond van hun praktijkervaring, onder de loep en trokken daaruit hun conclusies. Het boekje waarin deze bevindingen zijn gepubliceerd is vanaf 7 november te verkrijgen bij TSM Business School(www.tsm.nl).

Stuk voor stuk hebben de laureaten de ervaring dat het bouwproces sterk verbeterd zou kunnen worden wanneer de bouwpartners elkaar meer open tegemoet treden. Een bouwbedrijf dat zich wil profileren mag zich niet opstellen als een eenling die zich strikt houdt aan zijn eigen taken. Begrip voor de partners, de bereidheid om een kijkje te nemen in de keuken van een ander en rekening houden met diens positie, zijn van levensbelang. Het klinkt logisch, maar in werkelijkheid is die wetenschap nog lang niet tot iedereen doorgedrongen.

Afstemmen

“We merken door de wijze van communiceren dat we allemaal verschillende belangen hebben”, zegt A. Schothorst, bedrijfsleider van BAM Utiliteitsbouw, die optreedt als woordvoerder van de groep. “Door open samen te werken moet je kijken hoe je die belangen op elkaar kunt afstemmen.”

De groep verwacht dat hun inzichten zich als een inktvlek over de bouwwereld zullen uitbreiden. “Omdat we allemaal in de bouw werken, hebben we onze bevindingen meteen in de praktijk kunnen toepassen. En zo hebben we gemerkt dat de branche openstaat voor een andere, een betere manier van communiceren. Wij verwachten dat onze ideeën zullen uitwaaieren over de bouw.”

Reageer op dit artikel