nieuws

Beter verdicht beton door geregelde trilling

bouwbreed Premium

Leenstra machine- en staalbouw BV uit Drachten heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor het regelen van de snelheid van trilmotoren voor het verdichten van betonmortel. In een proefopstelling blijkt de bekisting voor een betonnen balk niet meer harmonisch te vervormen, maar stijf horizontaal of verticaal te bewegen. Dat levert een beter verdicht beton op. De technologie is geschikt voor producten van zowel natte als droge betonmortel.

Leenstra maakt hiervoor gebruik van de nieuwe gepatenteerde ‘balanced power drive’ technologie. Tot nog toe was het niet mogelijk om met gekoppelde conventionele motoren de juiste trillingsgetallen te bereiken, tussen 60 en 100 herz. Daarvoor worden normale motoren met 3000 toeren per minuut in onderlinge samenhang geregeld van 0 tot 100 herz, dus tot maximaal 6000 toeren per minuut. Niet alleen is de kwaliteit van het beton beter, ook vraagt het verdichten met Leenstra’s technologie minder energie en produceert het minder lawaai dan voorheen.

Reageer op dit artikel