nieuws

Bergbezinkbassin in Huizen deze maand opgeleverd

bouwbreed Premium

Huizen legt de laatste hand aan het bergbezinkbassin (bbb), dat deze maand wordt opgeleverd. Het bbb, een grote betonnen bak waarin rioolwater tijdelijk wordt opgeslagen en waarin vaste delen kunnen bezinken, is 70 meter lang, 20 meter breed met een nuttige inhoud van 2800 kubieke meter.

Theoretisch komt het ongeveer zeven keer per jaar voor dat de zuivering de aangevoerde hoeveelheid regenwater en afvalwater niet kan verwerken. Het teveel wordt vervolgens geloosd op het bbb. Daarin komt het water tot rust en vindt bezinking plaats. Een aantal keren per jaar, als de inhoud van het bbb ontoereikend blijkt, vindt overstort van het enigszins door bezinking gezuiverde water plaats naar het Gooimeer. De inhoud van het bbb wordt overgepompt naar de zuivering.

Voor het bassin is 1192 kubieke meter beton gebruikt. De totale kosten bedragen 3,1 miljoen gulden. De bouw van het bbb vormt in Huizen het sluitstuk van een groot aantal maatregelen om de vervuiling van het oppervlaktewater door rioolwater zoveel mogelijk tegen te gaan. In 1987 begon Huizen met het aanleggen van stuwputten en bergingsriolen. De berging in de riolen is sinds datzelfde jaar vergroot van 3100 naar 9000 kubieke meter. Het bergbezinkbassin vermindert de vervuiling op het oppervlaktewater met gemiddeld 61 procent per jaar.

Reageer op dit artikel