nieuws

Allergeenarme huizen gaan werking bewijzen

bouwbreed

De Rotterdamse woningcorporatie VL Wonen is afgelopen week gestart met de bouw van 165 woningen in Carnisselande, de Vinex-locatie in Barendrecht. Onderdeel van het project is de bouw van veertig allergeenarme woningen, die geschikt zijn voor gezinnen waarvan één of meer kinderen tot twaalf jaar lijden aan allergisch astma.

De allergeenarme woning wordt voorzien van een centrale stofzuiginstallatie en een vloerverwarming op de begane grond en bovendien uitgerust met een goed ventilatiesysteem.

Verder is er op allerlei gebied rekening gehouden met de toekomstige bewoners; zo wordt er een lage-temperatuurverwarming geplaatst in plaats van de reguliere cv-radiator met lamellen. De kinderen worden een aantal malen getest (voor en na de verhuizing) op hun gezondheid. Doel is te bepalen of een allergeenarme woning werkelijk effect heeft op de gezondheid.

VL Wonen heeft bij de bouw van de woningen advies ingewonnen bij de Rotterdamse GGD. Zowel de GGD als de gemeenten Barendrecht en Rotterdam hebben de corporatie een financiële bijdrage gegeven voor dit project. Patrimonium Barendrecht beheert de eengezinswoningen en appartementen die respectievelijk in 2002 en 2003 worden opgeleverd.

In onder meer Leidsche Rijn en Eindhoven zijn soortgelijke initiatieven gestart.

Reageer op dit artikel