nieuws

Aantal faillissementen in Belgiëstijgt

bouwbreed Premium

Het aantal faillissementen in België is in oktober vergeleken met oktober 2000 met 10,6 procent gestegen tot 784. Dat is het hoogste peil in vijf jaar. De toename van het aantal faillissementen doet zich vooral voor in de bouw en de zakelijke dienstverlening. In de bouw steeg het aantal faillissementen in oktober spectaculair met 51 procent tot 107.

In de zakelijke dienstverlening bedroeg de stijging 40 procent tot 80 gevallen. In de groot- en kleinhandel steeg het aantal faillissementen lichtjes, maar in de autohandel, het transport en de horeca was er sprake van een gevoelige daling. In de eerste tien maanden van dit jaar nam het totaal aantal faillissementen toe met 2 procent tot 5867.

Marktanalisten van verschillende grote banken noemen de slechte conjunctuur de belangrijkste oorzaak van de faillissementengolf. In de bouw beletten de ongunstige inkomensvooruitzichten als gevolg van de recessie, de hoge bouw-btw (21 procent) en de hoge registratierechten (12,5 procent) voor wie een woning wil bouwen in België een verbetering van de situatie.

Ook voor beleggers in vastgoed is het Belgische fiscale systeem zeer ontmoedigend, reden waarom nog altijd veel Belgen met hun geld naar Luxemburg, Zwitserland of elders vluchten.

Volgens de marktanalisten zal het aantal faillissementen deze maand en in december verder stijgen. Ook de vooruitzichten voor de eerste drie maanden van 2002 zijn niet gunstig.

Bijzonder verontrustend is dat de faillissementenstijging vooral naamloze vennootschappen en besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (bvba’s) treft.

Reageer op dit artikel