nieuws

Aantal afgesloten hypotheken stabiel

bouwbreed

Het aantal afgesloten hypotheken lijkt na een daling van twee jaar te stabiliseren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het derde kwartaal van dit jaar werden 124.000 nieuwe hypotheken afgesloten. Dat is vrijwel evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde bedrag van de nieuw afgesloten woninghypotheken steeg met 11 procent tot 155.000 euro (341.000 gulden). Volgens het CBS ligt deze daarmee in de lijn van de verkoopprijzen van huizen. De gemiddelde prijs van een woning steeg het afgelopen jaar tot 191.000 euro, een stijging van 8 procent. Op vijf van de zes eigen huizen in Nederland rust een hypotheek, met een totale schuld van 304 miljard euro.

De daling van het aantal nieuwe hypotheken was over 2000 een stuk sterker. Dat kwam omdat in 1999 het aantal oversluitingen van bestaande hypotheken hoog was door een laag rentepeil. Het CBS constateerde in het laatste kwartaal van dit jaar een sterke afname van het aantal oversluitingen. De rente bedroeg in die periode 5,8 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg die nog 6,2 procent.

Reageer op dit artikel