nieuws

Zwevende separatiecellen voor psychiatrische patiënten

bouwbreed Premium

Speciaal voor het nieuwe paviljoen voor de intensieve patiëntenzorg van GGZ Friesland in de voormalige Friese universiteitsstad is een nieuw beveiligingssysteem bedacht, in samenwerking met de brandweer van Franeker.

“Een maatkostuum”, noemt ir. R. de Poel van Stevens en Van Dijck projectmanagers en bouwadviseurs uit Leeuwarden het, “waarbij de wettelijke en functionele eisen met elkaar zijn gecombineerd”. Het paviljoen, dat bestaat uit drie gebouwen met kamers voor dertig patiënten die dag en nacht worden behandeld, is bestemd voor zwaar geesteszieke mensen.

Om die reden zijn drie van de kamers ingericht als separeercellen. Deze cellen mogen geen geluid op de omgeving overbrengen. “Om contactgeluid te voorkomen, zweven de cellen”, legt de ingenieur uit.

Teneinde de cellen te laten zweven, zijn onder elke cel twintig Silomer rubberblokken van elk 50 millimeter dik geplaatst. Daarboven een betonvloer, waarop de drie muren dikke cel van traditioneel metselwerk is gebouwd. “We hebben dan ook twee kozijnen met een tussenstuk als raam geplaatst”, legt H. de Roos, uitvoerder van bouwbedrijf Jorritsma, dat het complex bouwt, uit. Voor de verwarming van de cel wordt gebruikgemaakt van vloerverwarming en wandverwarming tot anderhalve meter hoog. Over de verwarmingselementen wordt een 40 millimeter dikke stuclaag aangebracht met een speciale coating. “Die coating is zo sterk dat het peuterveilig is”, vervolgt De Poel. Daarnaast is de laag ook waterbestendig om de separeercel snel schoon te kunnen spoelen.

De cellen zijn 3,5 meter hoog zodat de patiënten niet bij de voorzieningen voor veiligheid en bewaking kunnen. Want in het plafond is naast een brand- en rookmelder ook een audiovisueel bewakingssysteem opgenomen.

Ook de andere kamers zijn voorzien van een dergelijke beveiliging. Zo is de beveiliging van de paviljoens ingedeeld in zones. Wanneer een rook- of brandmelder alarm slaat, wordt een zone geopend. “Dat gaat stapsgewijs. Slaat een tweede sensor ook alarm, dan wordt er weer een zone geopend”, vervolgt de ingenieur, “want we willen eigenlijk voorkomen dat de patiënten naar buiten kunnen, omdat ze een gevaar voor hun omgeving kunnen opleveren.” Bij een tweede melding wordt overigens met een directe verbinding ook de brandweer gealarmeerd.

De beveiligingsapparatuur wordt vanuit een centraal kantoor aangestuurd. “Daar vindt de controle plaats, kan er worden doorgeschakeld en eventueel kan de apparatuur worden gereset”, aldus De Poel. Het systeem wordt elektronisch aangestuurd zonder menselijke tussenkomst.

Om het paviljoen voor de zwaar geesteszieke patiënten een humaan karakter te geven. “We studeren nog op de manier wat voor omheining we moeten plaatsen”, legt De Poel uit. Duidelijk is wel dat het van hout of metaal wordt en een hoogte krijgt van rond de 2 meter, “en dat het heel sterk moet worden”.

Reageer op dit artikel