nieuws

Zwaar weer op komst voor Europese bouw

bouwbreed

De bouwproductie in de Europese Unie laat een duidelijke daling zien. Dit blijkt uit cijfers van het statistisch bureaus van de Unie in Luxemburg Eurostat. Vooral de daling in Duitsland is bijna dramatisch.

De daling van de voor het seizoen gecorrigeerde productie in de eurozone bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In de vijftien landen van de Europese Unie samen beperkte de daling zich tot 0,6 procent.

Dat in de eurozone de daling hoger is, is vooral te wijten aan Duitsland waar de productie voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal in de min zit, nu met 5,4 procent.

Nederland laat nog een kleine stijging zien met 0,1 procent. Dat is het saldo van een daling met 1,2 procent in de b&u-bouw en een stijging met 0,7 procent in de civiele bouw.

Wordt een vergelijking gemaakt met een jaar eerder dan zijn de cijfers nog dramatischer. De eurozone boekt dan een daling van 2,7 procent, tegen de EU-15 met 2 procent. Duitsland is ook hier de grote verliezer met 12, 3 procent. Nederland zit hier in de min met 0,6 procent. Dit ligt volledig aan de b&u-sector die 1,6 procent achteruit ging. In Spanje is het booming business met een stijging van 10,5 procent.

Volgens deskundigen duiden deze cijfers erop dat de groeivertraging in de EU al heel snel begint door te werken in de bouw. Waar vroeger de bouw zo’n 2 jaar achterliep in conjuncturele ontwikkelingen, lijkt het nu een kwestie van maanden geweest.

Voor Nederland lijkt het allemaal nog wat erger te worden. Met name de woningbouw is hard achteruit gegaan. Nu al zijn er tekenen in de toeleverende industrie, met name baksteen en beton, dat de productie omlaag moet. Het is een teken dat de einde van de daling van de productie nog niet in zicht is.

De daling kan zelfs nog versterkt worden als de prijzen omhoog gaan. Het ziet ernaar uit dat dit in ieder geval voor de materialen het geval zal zijn.

Voor de lonen hangt dit sterk af van de uitkomsten van de komende cao-onderhandelingen. FNV Bouw heeft inmiddels 4 procent geëist. Dit is door de bouwwerkgevers al als veel te hoog van de hand gewezen.

‘In Spanje is het booming business’

Reageer op dit artikel