nieuws

Zuid-Holland daagt HBG voor rechter

bouwbreed Premium

De provincie Zuid-Holland heeft een kort geding aangespannen tegen aannemer HBG Vastgoed in Rijswijk. Zuid-Holland eist dat HBG een accountantsverklaring overlegt die hoort bij de afrekening van de bouwkosten van het provinciehuis. Mogelijk heeft HBG 1 miljoen gulden te veel ontvangen van de provincie voor het betalen van btw-kosten.

De provincie betaalde HBG Vastgoed in het verleden op basis van een kostenraming. De werkelijke bouwkosten vielen uiteindelijk lager uit, en daarmee ook de btw-lasten, betoogt Zuid-Holland. In oktober 1998 werden de kosten van de nieuwbouw geschat op 150 miljoen gulden. “Sindsdien heeft HBG de accountantsverklaring nooit aan ons afgegeven, ondanks meerdere verzoeken van onze kant”, zegt een woordvoerder van de provincie. Een zegsman van HBG Vastgoed stelt dat de accountantsverklaring, “met alle denkbare details”, al lang geleden beschikbaar is gesteld aan de provincie. Verder wil hij niet speculeren over de uitkomst van het kort geding, dat vrijdag dient voor de rechtbank in Den Haag.

Het is overigens nog altijd onduidelijk hoeveel geld het provinciehuis precies heeft gekost. Er loopt nog een aantal rechtszaken. Zo claimt HBG Vastgoed miljoenen guldens van de provincie, wegens onvoorziene extra kosten. De provincie eist enkele miljoenen guldens van de aannemer. Een arbitragecommissie buigt zich over deze kwestie.

Reageer op dit artikel