nieuws

‘Zero energy system’ complete filosofie voor betonmakers

bouwbreed

Degussa Construction Chemicals, in Nederland Master Builders PCI BV in Oosterhout (een dochter van Master Builders Technologies, dat onlangs door Degussa is overgenomen), heeft een compleet circus opgetuigd rond de introductie van Glenium ACE.

Het wordt het ‘Zero energy system’ genoemd, weergegeven door een een grotere blauwe bal en drie kleine balletjes met een flitsende staart. Het zorgvuldig opgebouwde imago van Master Builders (sinds 1909), bewaard gebleven bij de overname door Sandoz in 1985 en de fusie met SKW Bauchemie-Gruppe in 1996, is door de nieuwe leiding met een ruim gebaar van tafel geveegd. Degussa Construction Chemicals heeft Business Units (BU) in de diverse werelddelen. ‘Profitable growth’ is het doel van de multinational. Tijdens de persconferentie in Venetië kwam toevallig buiten het hotel een optocht langs van ‘vrijheid, vrijheid’ scanderende demonstranten. “Onze tegenstanders”, fluisterden enkele mensen in de zaal.

Volgens P. Groenendijk, commercieel directeur van Master Builders PCI in Oosterhout, kunnen de hulpstoffen voor beton de toets der kritiek doorstaan. Ze zijn niet gevaarlijk voor het milieu en de gezondheid en dragen bij aan verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Het ‘Zero energy system’ is een complete filosofie, gericht op zowel de prefab betonindustrie als de betonmortelfabrikanten. Ivana Torresan, hoofd van het laboratorium van de afdeling Research and Development van MAC, toonde een indrukwekkend aantal grafieken van laboratoriumproeven met Glenium ACE 30 (voor de zomer), Glenium ACE 60 (voor de winter) en Glenium 51.

Afhankelijk van de omstandigheden blijkt daaruit een tijdwinst van bijvoorbeeld vier uur op twaalf uur of zes uur op veertien uur. Toch legde Torresan de nadruk op het feit, dat het beton niet extra hoeft te worden getrild. Met Glenium 51 is dat echter ook al het geval.

In Nederland worden proeven gedaan bij onder andere Hurks Beton, Romein Beton en De Ringvaart. Rabinder Khurana, direttore tecnologie bij MAC levert daarbij technische ondersteuning. Met trots lieten Khurana en Torresan enkele proeven in het laboratorium zien. De L-vormige proefbak is voor de gelegenheid verlengd, omdat anders het vlotte vloeien van beton met Glenium ACE niet tot zijn recht zou komen. Mario Corradi, managing director van MAC verklapte dat MAC nog wel proeven doet om vast te stellen of het nieuwe molecuul de eigenschappen van beton niet ongunstig beïnvloedt. Hij verwacht echter alleen maar een verbetering van het beton.

Links de moleculen van bijvoorbeeld Glenium 51. Zij vormen lagen om de cementdeeltjes. De watermoleculen hebben moeite om het cement te bereiken. Rechts de moleculen van Glenium ACE. Hun vorm is anders, maar zij zorgen op dezelfde manier voor afstoting van andere cementdeeltjes. De moleculen van Glenium ACE vormen geen belemmering voor de watermoleculen.

Reageer op dit artikel