nieuws

Werknemers Mura op straat, bond vermoedt fraude

bouwbreed

Negentien medewerkers van Mura Bouwbedrijf uit Steenwijk staan op straat. Volgens FNV Bouw uit Deventer kregen de werknemers “onder vreemde omstandigheden” te horen dat faillissement is aangevraagd. Ze krijgen nog tienduizenden guldens aan salaris van het bedrijf. De bond vermoedt dat er sprake is van fraude.

De medewerkers hadden al sinds april dit jaar geen salarissen en vakantiebonnen gekregen van de vorige eigenaar R. Mulder. De Belastingdienst, die volgens de medewerkers geregeld een kijkje kwam nemen en dan allerlei vragen aan het personeel stelde, zou beslag hebben gelegd op goederen van Mulder, weet FNV Bouw.

Drie weken geleden werd het bedrijf opeens verkocht aan een nieuwe eigenaar, de Belg G. Vandenbroeke. Een nieuwe bedrijfsleider met de naam R. van de Broek beloofde dat de achterstallige salarissen en vakantiebonnen dinsdag zouden worden uitgekeerd.

De werknemers troffen dinsdag echter niemand aan, terzijde gestaan door vakbondsmedewerker Edwin Bouwers. Een briefje van Van de Broek berichtte dat de medewerkers de sleutels van de bedrijfsauto’s achter moesten laten en dat zij zich moesten melden bij de voor hen geldende uitkeringsinstantie. Alle administratie en de computers van het bedrijf waren verdwenen en de bedrijfsleider en de eigenaar zijn onbereikbaar.

Fraude

Nog dezelfde dag deed het personeel bij de politie aangifte van de verdwijning van de spullen. Bouwers ontdekte bij de rechtbank in Zwolle dat er helemaal nog geen faillissementsaanvraag was binnengekomen. “Dit riekt naar fraude”, stelde vakbondsman Bouwers. “Wat moet een Belg nou met een bouwbedrijf in Steenwijk? Bovendien vonden de werknemers allerlei faxen voor bestellingen bij leveranciers, waarmee nooit zaken worden gedaan. Ook de vermelde producten werden voor de ‘overname’ nooit besteld.”

Het lijkt er volgens Bouwers op dat de eigenaar zo veel mogelijk waardevolle goederen binnen wilde halen op naam van Mura, om het daarna failliet te laten verklaren, zoals dat gebeurt in een sterfhuisconstructie.

De waardevolle spullen, zoals het splinternieuwe bedrijfspand en de auto’s, zijn ondergebracht in een andere bv dan waarvoor het personeel werkte.

Personeel en schuldeisers zijn de dupe. “Op 22 oktober zou de eerste rechtszaak zijn in een serie waarin we namens twaalf personeelsleden geld zouden eisen. Het gaat om tienduizenden guldens per persoon”, weet Bouwers.

De medewerkers zitten nu thuis zonder geld en hoeven pas op steun van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid te rekenen als er daadwerkelijk een faillissement is uitgesproken. Als dat niet door de directie wordt aangevraagd, willen de medewerkers het zelf aanvragen.

Reageer op dit artikel