nieuws

Vormvrijheid van architecten vergt innovatieve bouwwijze

bouwbreed Premium

Architecten hebben door driedimensionale CAD-systemen een grote vrijheid in vormgeving en constructieve concepten. Ook op het gebied van uitvoeringstechnieken nodigt dit uit tot een innovatieve aanpak.

Architecten kunnen tegenwoordig vormen ontwerpen die vroeger op papier niet waren te definiëren. Dit houdt in dat constructeurs en uitvoerende bouwbedrijven zich gesteld zien voor nieuwe opgaven. Geprobeerd zal worden de andere vormen om te zetten in traditionele uitvoeringswijzen en detailleringen. Maar ook zal dat een aanzet zijn tot het ontwikkelen van nieuwe concepten en uitvoeringstechnieken. Een project als De Zeven Hemels in Rotterdam illustreert dit. Bovendien geeft dit de meerwaarde van staal aan bij de bouw van woningcomplexen.

De Zeven Hemels betreft een appartementengebouw van zeven verdiepingen in Rotterdam. Het is een initiatief van HBG en Bouwfonds Wonen. Het project voorziet de woonconsument niet alleen in een bepalende inbreng bij de indeling en het afwerkingsniveau. Zeven jonge architecten – één per verdieping – zullen de persoonlijke woonwensen vertalen naar woningontwerpen. Voor de uitvoering is een integraal bouw- en installatieconcept uitgedacht. Uitgangspunt daarvan is de scheiding tussen draagconstructie en inbouw. Het Zeven Hemels-project is verkozen tot demonstratieproject IFD-bouwen 2000.

De meerwaarde van staal komt bij het woningbouwconcept Smarthouse van HBG en Robert Winkel Architecten tot uitdrukking in de stalen hoofddraagconstructie. De andere onderdelen van de woning zoals geveldelen, wanden en vloeren worden naar keuze van de woonconsument ingevuld en aan het staalskelet bevestigd. De woonconsument heeft die vrijheid gekregen doordat de bouwknopen van het staalskelet zijn gestandaardiseerd.

Reageer op dit artikel