nieuws

Vervolg 2

bouwbreed

Ook de hijspluggen waarmee de Koersk werd gelift, werden in dik drie maanden tijd ontworpen en gebouwd voor dit project. Omdat er naar onderen niet meer dan zeven centimeter ruimte was, moesten ze zich na plaatsing vooral in horizontale richting uitzetten. Elke plug is ontworpen voor een speciale plek in de huid van de Koersk, waar hij precies onder de draagspanten aangreep.

Om ervoor te zorgen dat alle pluggen ook precies in de goede positie op hun plek kwamen, werden in de gaten eerst geleideringen geplaatst. Die vergemakkelijkten het werk van de duikers, die wekenlang levend op een mengsel van helium en zuurstof permanent ‘dizzy’ waren.

Ze deden hun werk in vier ploegen van twee duikers, die elk eerst een leercurve doormaakten eer het plaatsen soepel verliep. In het begin werden nog geen twee pluggen per dag geplaatst; op de laatste dag vonden zestien pluggen hun plek. Door de vele kabels tussen pluggen, geleideringen en de ponton had de deining aan het zeeoppervlak veel invloed op de werkomstandigheden voor de duikers op 108 meter diepte.

Reageer op dit artikel