nieuws

Trendy atriums houden architecten in hun greep

bouwbreed Premium

Nederland is weer een atrium rijker. Het Haagse Atelier PRO heeft het nieuwe kantoor van Loyens & Loeff (notarissen, advocaten en belastingadviseurs) aan de rand van de Zuidas een immense serre gegeven. Restaurant, wachtkamer en levendige binnentuin tegelijk.

Het gebouw van de architecten Leon Thier en Hans Kalkhoven van Atelier PRO staat temidden van hoogtepunten uit de Nederlandse architectuur. Op een steenworp van Jan Wils’ Olympisch Stadion, naast de glazen gevels van de Rietveld Academie en schuin tegenover het voormalige burgerweeshuis van Aldo van Eyck. “Ik ben er zenuwachtig over geweest of het mogelijk zou zijn een gebouw te maken met glazen gevels, naast de niet te evenaren glazen constructie van Rietveld. Toch hebben we het gedaan, omdat de plaats gebaat was bij een abstracte oplossing. En omdat het paste in de filosofie van duurzaam bouwen.” Een fenomeen, waarvan Thier zegt dat zijn bureau het al hanteerde, voordat het algemeen ingang vond.

Atelier PRO won indertijd de door Amstelland Ontwikkeling uitgeschreven meervoudige opdracht. De vraag was een kantoorpand te ontwerpen, geschikt voor de verhuur aan meerdere huurders. Vlak na het slaan van de eerste paal door bouwer Nelissen van Egteren, diende Loyens & Loeff zich aan als huurder. Voor gerenommeerde advocatenkantoren is de Zuidas de plaats waar men zich vandaag de dag wil bevinden.

“In het eerste concept dachten we nog aan een eenvoudig bouwblok als voortzetting van het Plan Zuid van Berlage. Een sobere poort tussen de rijksweg 10 en de stad. De discussie over de Zuidas was toen nog niet begonnen. Het gebied heeft weinig voorzieningen. Juist op dergelijke plaatsen is het goed interne kwaliteit te bieden. Vandaar dat na een intensieve discussie met de ontwikkelaar de serre ontstond.”

Het atrium is 60 meter lang, 35 meter breed en 22 meter hoog. Aan de zijkanten bevinden zich twee kantoorstroken. Daartussen staan op de uiteinden twee paviljoens: het ene is hartvormig en in gebruik als vergadercentrum en entree, het andere is rechthoekige en onder meer in gebruik als café en bibliotheek.

De kamers aan het atrium zijn voorzien van schuifpuien en een galerij. Verder zijn liften en trappen in het atrium geplaatst. Tezamen zorgen zij voor levendigheid. En torenhoge planten, geplaatst op voorstel van binnenhuisarchitect Bureau Marcel van der Schalk, geven sfeer aan het restaurant op de begane grond. Het atrium werd voorzien van speciale klimaatoplossingen om het gebied gedurende het gehele jaar aantrekkelijk te maken. Zo is het glazen dak voorzien van speciaal doek, afkomstig uit de kassenbouw. Het houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten.

Ook anderszins vindt hij het een echt Atelier PRO-gebouw. Duurzaam. Energiezuinig. En in een architectuur gekenmerkt door het samengaan van staal en glas met traditionele materialen als hout en steen. Zie de houten kolommen in het atrium of het geelbruine Turks travertin voor de buitengevel. Gehakt natuursteen met voor het detail om de centimeter een verticale zaagsnede in contrast met de koperbekleding van de paviljoens.

‘Kan dit glazen

gebouw wel

naast een Rietveld’

Reageer op dit artikel