nieuws

Terugkeer naar ‘ground zero’ vertraagd

bouwbreed Premium

De geplande heropening van een van de grootste kantoorgebouwen rond ‘ground zero’, namelijk One Liberty Plaza, is uitgesteld “om veiligheidsredenen”. One Liberty Plaza is het 54 verdiepingen tellende gebouw uit 1972 recht tegenover het World Trade Center (WTC).

De eigenaar van het gebouw, Brookfield Properties, had de heropening trots aangekondigd, maar de stad New York stak daar een stokje voor. Frank McCarton van de Dienst voor Noodhulp spreekt van “logistieke problemen”. Desgevraagd verduidelijkt hij dat het hierbij vooral gaat om de veiligheid van het gebied rondom One Liberty Plaza. Topman Richard Clark van Brookfield Properties is teleurgesteld. “Wij hadden alles voorbereid, maar blijkbaar vragen sommige dingen toch meer tijd dan men dacht”, aldus Clark.

One Liberty Plaza liep volgens de autoriteiten slechts oppervlakkige schade op, hoewel er onmiddellijk na de ramp tweemaal alarm werd geslagen, omdat het gebouw op instorten zou staan. McCarton zei enkele dagen geleden dat er ondanks alle inspecties toch nog zorgen over de veiligheid bestonden. Verder wilde hij daar niet op ingaan. Sommige huurders, zoals het advocatenkantoor Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, zijn nog niet van plan terug te keren naar One Liberty. “Wij wachten af tot de stad en Brookfield Properties het groene licht geven en laten onze verdiepingen daarna nog eens apart door een onafhankelijk bedrijf inspecteren. Een second opinion is beslist noodzakelijk”, zo zei Allan Sperling, manager in New York van Hamilton.

De heropening van andere gebouwen rond het WTC is pas voor later gepland en ook dat kan vertraging opleveren. “Dat hangt van de omstandigheden af”, aldus McCarton vaag. Intussen wordt de veiligheidszone rond het WTC-complex langzaam maar zeker kleiner, ofschoon er nog steeds mensen zijn die niet mogen terugkeren in hun appartement of bedrijf.

Reageer op dit artikel