nieuws

Stationsemplacement kan ook als parkeerplek dienen

bouwbreed Premium

Railinfrabeheer onderzoekt of het mogelijk is oude stationsemplacementen, die slechts incidenteel worden gebruikt voor treinverkeer, te benutten als parkeervoorziening. Bij station Naarden-Bussum is in dit verband een pilotproject gestart.

Een deel van het emplacement is ingericht als parkeerplaats voor 125 auto’s. Belangstellenden kunnen voor 600 gulden per jaar een plek huren. Railinfrabeheer heeft al rond de dertig plekken vergeven.

Het gaat om dubbelgebruik van het stationsemplacement. Als een trein het emplacement op moet, krijgen parkeerders 24 uur van tevoren bericht om hun auto weg te halen. Dit maakt deel uit van de overeenkomst. Het emplacement bij station Naarden-Bussum kon relatief gemakkelijk worden veranderd in een parkeerterrein. Tussen de rails lagen al keitjes. Het gedeelte dat al was bestraat is wel uitgebreid.

Volgens een woordvoerder van Railinfrabeheer voorziet het parkeerterrein in een behoefte naar parkeervoorzieningen dicht bij het station. “Het past in onze benadering van het openbaar vervoer. Door betere parkeerfaciliteiten bij het station te bieden kun je meer mensen van de auto laten overstappen op de trein. Bij veel stations is een groot gebrek aan parkeerplaatsen en zijn er wachtlijsten.”

Railinfrabeheer heeft besloten eerst bij station Naarden-Bussum gedurende twee jaar ervaring op te doen met het parkeerterrein. Verloopt de pilot naar tevredenheid, dan worden meer emplacementen geschikt gemaakt als parkeerplaats. De eerste ervaringen zijn overigens goed.

Het terrein in Naarden-Bussum is vorige maand opengesteld. Daaraan is nog geen ruchtbaarheid gegeven. desondanks zijn al zo’n dertig contracten gesloten met parkeerders. Vandaag is de officiële opening van het parkeerterrein.

Reageer op dit artikel