nieuws

Smit bouwt grootste fasenverschuiver

bouwbreed

De Nijmeegse transformatorenfabrikant Smit bouwt de grootste fasenverschuiver ter wereld. De dwarsregeltransformator is bestemd voor het Groningse Meeden. Aan het project nemen twaalf (onder) aannemers deel. De investeringssom bedraagt 23 miljoen euro, ruim vijftig miljoen gulden.

“De bouw is een prestigieus project waarmee we goed voor de dag kunnen komen”, zegt specialist C. de Beer van Smit. “De vraag naar dit type installaties is niet groot”.

De 550 ton zware fasenverschuiver wordt gebruikt om de energiestromen tussen Nederland en Duitsland in betere banen te leiden. De stroom komt ons land binnen via Maasbracht, Hengelo en Meeden. De hoofdstroom vindt momenteel vooral zijn weg over de zuidelijke Limburgse route. Aan de overzijde van de grens liggen in het Rijnland tal van grote bruinkoolcentrales. De bouw van de fasenverschuiver moet de dreiging wegnemen van een steeds groter deel van de geïmporteerde stroom dat via Maasbracht ons land binnenkomt. Zonder de installatie in Meeden zou opdrachtgever Tennet extra voorzieningen moeten treffen voor het hoogspanningsnet in het zuiden des lands.

Spanning

“De installatie werkt als een schuifweerstand. Bij een gewone transformator verandert de spanning. Bij deze fasenverschuiver echter heerst aan beide kanten een spanning van 400 kV. Gebruik wordt gemaakt van een opstelling van twee maal drie aggregaten”. De capaciteit van de installatie bedraagt 2000 mvA bij 400 kV.

Op locatie is aannemer Meiering & Benus uit Stadskanaal aan de slag met voorbereidingen voor werelds grootste fasenverschuiver. Tot de deelnemers aan het project behoren ook de ingenieurs van Haskoning, Schneider en de Kema. Mammoet zorgt komend voorjaar voor het transport.

Smit Nijmegen is een dochteronderneming van RWE Solutions uit Frankfurt. Bij het uit Tessag voortgekomen bedrijf realiseren 13.600 medewerkers een omzet van drie miljard euro.

Reageer op dit artikel