nieuws

Schade ondergronds even catastrofaal als bovengronds

bouwbreed

Bovengronds is de schade duidelijk voor wie ‘ground zero’ bezoekt, de plaats waar op 11 september de twee torens van het World Trade Center werden verwoest. Maar even catastrofaal ziet de schade er op veel plaatsen ondergronds uit.

Bij de subway zijn twee stukken ingestort van de tunnel voor de lijnen 1 en 9. Kevin Burke, directeur van de elektriciteitsmaatschappij Con Edison verklaart: “Het is simpel, die lijnen worden eenvoudigweg stilgelegd. Maar voor de telefoon-, elektriciteits- en de watervoorziening gaat dat niet. Wij moesten zo snel mogelijk de grond in om de schade op te nemen, om waar mogelijk te repareren of anders beschadigde verbindingen te onderbreken om die tijdelijk bovengronds om te leiden.

Dat werk wordt er niet eenvoudiger op doordat er geen centrale instelling is in New York die behoorlijke kaarten heeft van wat er ondergronds loopt. “Elk bedrijf doet dat voor zijn eigen systeem, met als gevolg dat je in normale tijden al vaak voor verrassingen komt te staan. Dat maakt alles nu nog eens zo gecompliceerd. Het is af en toe gewoon detectivewerk”, zo meent Brian Wiproud van het technisch bedrijf Weidlinger Associates. Het bedrijf is door de telefoonmaatschappij Verizon ingehuurd om te helpen de ondergrondse chaos in kaart te brengen op basis van oude stadskaarten en gegevens van andere bedrijven.

“Het is voor iedereen van het grootste belang om te weten wat waar loopt. Anders stuit je mogelijk op intact zijnde elektriciteitskabels met een hoog voltage. Of je vernielt bij het eigen opruimingswerk misschien een stoompijp waarin temperaturen heersen van 230 graden Celsius of meer. Dat is levensgevaarlijk en zeer onaangenaam voor de bedrijven die op de bestaande schade dan nog eens extra schade lijden”, aldus Joe DeMauro, verantwoordelijk voor het district Manhattan van de telefoonmaatschappij.

DeMauro vergelijkt de ondergrondse met grote bloedvaten die zijn beschadigd. “Wij moeten de schade repareren aan de zenuwen van het systeem. Reparaties die niet kunnen wachten, want het financiële district, plus woonhuizen en winkels kunnen anders niet draaien. Daarom verleggen wij een deel van dat zenuwstelsel tijdelijk bovengronds, maar dat is voor een definitieve oplossing veel te kwetsbaar.”

Reageer op dit artikel