nieuws

Schade aan Pentagon blijkt ernstiger dan gedacht

bouwbreed Premium

De schade aan het ministerie van Defensie (Pentagon) in Washington als gevolg van de aanslag van 11 september is mogelijk ernstiger dan men aanvankelijk dacht. Dit bleek tijdens de voorbereidingen voor de herdenking die gepland was voor donderdag, precies een maand na de catastrofe.

“In de eerste dagen na de aanslag constateerden wij ontwrichtingen in het gebouw en aan de gevel van de belendende vleugels aan weerszijden van de eigenlijke rampplaats van ongeveer een halve centimeter. Die ontwrichtingen zijn nu in veel gevallen twee tot drie centimeter geworden. Bovendien blijken steeds meer kolommen en vloeren hele kleine scheurtjes te vertonen. Dat kan betekenen dat wij een groter stuk van het gebouw moeten slopen als voorbereiding op de renovatie”, aldus B. Eaton van de renovatieafdeling van het Pentagon.

Driedimensionale laserfoto’s tonen de structuurwijzigingen aan. Deze zijn tot op een centimeter nauwkeurig. Directeur A. Kilshimer van het bouwadviesbureau KCE Structural Engineers, dat voor de oorspronkelijke renovatie van het Pentagon werd ingehuurd, denkt dat de ontwrichtingen niet het gevolg zijn van de aanslag, maar van het temperatuurverschil waaraan de binnenkant van het gebouw nu meer is blootgesteld. “Wij blijven voorlopig bij de oorspronkelijke schatting voor wat de sloopwerken betreft”, aldus Kilshimer.

Eaton denkt niet dat meer sloopwerk het herstel van het Pentagon ernstig vertraagt. “Het Pentagon was vóór de aanslag al één groot renovatieproject. Daarom kon de aanbesteding voor het herstel van de schade van de 11de september zo snel geregeld worden. Het enige wat nu eventueel moet gebeuren is plannen veranderen, maar er hoeven niet complete nieuwe plannen gemaakt te worden met langdurige aanbestedingsprocedures. Als de extra schade die wij nu hebben geconstateerd niet al te veel uit de hand loopt, dan denk ik dat wij onze oorspronkelijke renovatietermijn kunnen halen”, zegt Eaton hoopvol.

Reageer op dit artikel