nieuws

Roep om politieke druk voor grotere zandwinning

bouwbreed Premium

Er dreigt een tekort aan beton- en metselzand in Drenthe als het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij niet snel groen licht geeft voor de uitbreiding van de zandwinning van Zeldenrust Zand en Grind in Gasselte.

De zandwinner vindt dat de provincie Drenthe politieke druk moet uitoefenen op het ministerie. Verkeer en Waterstaat ging al wel akkoord.

Zeldenrust levert per jaar 350.000 ton zand aan betonfabrieken en -centrales, aan aannemers en onderaannemers in Drenthe. Dat is de helft van de vraag. Met de huidige voorraad zand kan de Gasselter handelaar nog twee jaar vooruit. Dan is het einde in zicht. Zeldenrust wil daarom de winning met 30 hectare uitbreiden. De provincie is na lange discussie akkoord gegaan, maar grondeigenaar Staatsbosbeheer twijfelt nog.

De winning van Zeldenrust is gelegen in de bossen en het gebied is aangewezen als ecologische Hoofdstructuur. Alleen met goede argumenten mag in zo’n gebied zand worden gewonnen. In de ogen van directeur S. Zeldenrust zijn die argumenten er. “Er zijn momenteel geen alternatieven voor winning in Drenthe.” In het ergste geval moet het zand uit Oost-Europa worden geïmporteerd en dat heeft gevolgen voor de prijs. “We hebben nu uitsluitsel nodig. Het duurt namelijk wel twee jaar voor we de uitbreiding in gebruik kunnen nemen.”

In heel Nederland is sprake van zandtekort en in enkele gevallen zijn daardoor zelfs al bouwprojecten geschrapt.

Reageer op dit artikel