nieuws

Rodamco North America bijt flink van zich af

bouwbreed Premium

De open brief aan de aandeelhouders van Rodamco North America (RNA), die Westfield Holdings vorige week liet afdrukken in enkele ochtendbladen, staat vol valse beweringen. Dat stelt althans directievoorzitter G. Egan van RNA.

Sinds de Australische vastgoedbeheerder Westfield een belang heeft van 24 procent in RNA en daarmee de macht bij het Rotterdamse vastgoedfonds wil overnemen, zijn de ondernemingen in een heuse vastgoed-battle verwikkeld. Het bestuur van RNA, dat niets voelt voor een machtsovername door een aandeelhouder met een minderheidsbelang, zet alle zeilen bij om uit handen van Westfield te blijven. Zo kondigde het onlangs aan 14,7 miljoen aandelen aan een bevriende stichting te zullen uitgeven.

Westfield probeert op zijn beurt de RNA-aandeelhouders ervan te overtuigen dat zijn plannen financieel gunstig zijn. In een open brief aan de beleggers schermde Westfield-topman F. Lowy vorige week met mooie cijfers van zijn eigen bedrijf en slechte resultaten van RNA. Zo zou de overname van Urban eind vorig jaar bij RNA hebben geleid tot dalende aandeelkoersen en stijgende schulden. Ook werden de Rotterdammers ervan beschuldigd nauwelijks naar de plannen van Westfield te hebben willen luisteren.

Afgelopen zaterdag sloeg de RNA-directie terug. “Wij willen een aantal beweringen van Westfield graag rechtzetten”, schrijft bestuursvoorzitter G. Egan in een brief aan de aandeelhouders van RNA. Zo ontkent Egan dat de aankoop van Urban slecht voor het vastgoedfonds is geweest. “Op dit moment is RNA een van de grootste onroerendgoedmaatschappijen in de VS met een eersteklas winkelportefeuille met een waarde van 6,4 miljard dollar. RNA’s schulden bedragen 53 procent van het totale vermogen. Dat is niet alleen onder het sectorgemiddelde maar ook minder dan de desbetreffende ratio van Westfield America (59 procent, red).”

Beter

Volgens Egan is het rendement van RNA ook veel beter dan dat van Westfield America: 22,3 om 6,1 procent. “RNA heeft het veel beter gedaan dan vergelijkbare fondsen in de VS. Anders dan wordt gesuggereerd, is de performance van Westfield Holdings zelf niet relevant omdat de aandeelhouders van RNA geen enkel belang krijgen in Westfield Holdings.”

Als Westfield de macht wil overnemen, moet het maar een bod uitbrengen op alle aandelen, vindt Egan. “Wij willen het belang van alle aandeelhouders dienen, niet alleen het eigenbelang van een minderheid. Zolang er geen volledig en fair openbaar bod aan alle aandeelhouders heeft plaatsgevonden, zijn wij van mening dat de huidige strategie van RNA aanzienlijk meer waarde zal creëren dan de plannen van Westfield.”

RNA wil in minder dan twee jaar een beursnotering in de VS. Zo’n notering is gunstig voor de beleggers, omdat het RNA toegang verschaft tot de Amerikaanse kapitaalmarkten, de liquiditeit van de aandelen vergroot en het gat tussen de koers van RNA en de intrinsieke waarde verder dicht.

Reageer op dit artikel