nieuws

Restaurant met deadline

bouwbreed

Een restaurant, bar en lounge in een voormalige autoshowroom. Het ligt net een beetje uit de loop, maar het is nog altijd midden in het centrum van Amersfoort. Een ontwerp van het Utrechtse bureau Monk waarachter de architecten Machiel Hopman en Casper Schuuring schuil gaan. Dit is de nieuwste in een reeks horecagelegenheden die Monk onder handen heeft genomen.

Wat voor autoshowroom was het?

Eentje uit het pre-autoboulevardtijdperk. Deze voormalige Opelgarage ligt nog gewoon in de binnenstad. Het gebouw stamt uit 1970, maar als iemand zou zeggen dat het tien jaar eerder was neergezet zou je het direct geloven. Laten we het erop houden dat het niet het eerste voorbeeld is van het naoorlogse modernisme, maar zeker ook niet het slechtste.

Is een showroom geschikt voor horeca?

Absoluut. Het is niet alleen een originele plek, maar ook één die zich buitengewoon goed leent voor deze nieuwe functie. De ondergrondse parkeergarage is bijvoorbeeld een pré. Nooit een parkeerprobleem, dat is nog eens lekker uitgaan. Daar komt bij dat er een voorplein is met oprijlaan, zodat het nog altijd iets behouden heeft van de oude functie van autoshowroom. Vooropgesteld dat je een auto hebt die zich ervoor leent, kun je hier een magnifieke binnenkomer maken.

Door de glazen pui van de showroom zal het niemand ontgaan als je hier komt aanzetten. Het zien en gezien worden dat in de horeca altijd een deel van de lol is begint hier al voordat je binnen bent.

En wat krijg je voorgeschoteld als je eenmaal je auto uit bent?

Een interieur met een aangename rechthoekige kaalheid. De showroom is helemaal gestript. Onder de neerdrukkende saaiheid van het systeemplafond bleek gewoon een stevige betonconstructie te zitten. De twee bars en de keuken zijn als eilanden in de ruimte geplaatst. Het meubilair van lounge, restaurant en café zijn daarnaast en tussen geschikt.

Als je het ontwerp zou moeten samenvatten, is de inrichting een grote, hip vormgegeven akoestische ingreep. In zijn kale vorm is het pand net een leeg zwembad. Door tapijten op te hangen als scheidingswand en door de keuken en bars uit te voeren in geperforeerde profielplaat, kun je er nu een normaal gesprek voeren.

Waarom heet deze zaak Tottweeduizendzeven, zoals in koeienletters op de glazen pui staat?

De naam verwijst naar de uiterste houdbaarheidsdatum. In 2007 gaat de garage gerenoveerd en verbouwd worden en dan zal het restaurant plaats moeten maken. In het ontwerp is het tijdelijke karakter op een letterlijke manier tot uitdrukking gebracht. Alles staat en hangt los in het casco van de showroom. Je kunt alles bij wijze van spreken zo inpakken en in 2007 elders doorgaan.

Reageer op dit artikel