nieuws

Polynorm valt in Oostenrijkse handen

bouwbreed Premium

Polynorm, toeleverancier voor de automobiel-, bouw- en installatiesector, komt in handen van het Oostenrijkse staalbedrijf Voestalpine. Dat heeft de Bunschotense onderneming bekend gemaakt. Beleggers reageerde positief: de koers steeg gisteren bijna 38 procent.

Voestalpine is van plan een bod uit te brengen op alle aandelen Polynorm. Daardoor zal het Bunschotense bedrijf van de Amsterdamse beurs verdwijnen. Voestalpine kondigde aan 127 miljoen euro (280 miljoen gulden) in contanten te willen betalen. Dat komt neer op 70 euro per aandeel, een premie van 41 procent op de slotkoers van vrijdag.

De directie en de raad van commissarissen van Polynorm steunen het bod. Volgens de directie kan de onderneming na de overname versneld groeien in de auto-industrie, de sector waarop het bedrijf zich geheel wil richten. De bouw- en installatiedivisies worden afgestoten.

Momenteel vinden met investeringsmaatschappij Halder onderhandelingen plaats over installatietak Flamco. Voor het eind van dit jaar moet de transactie afgerond zijn. De verkoop van deuren- en kozijnenproducent Bruynzeel Polynorm loopt minder soepel. Doorwin had interesse, maar haakte uiteindelijk af. Daardoor heeft Polynorm besloten de bouwdivisie eerst te reorganiseren alvorens van de hand te doen. Die reorganisatie gaat enkele tientallen banen kosten en leidt er toe dat de nettowinst dit jaar rond nul zal uitkomen.

Polynorm verwacht dat Voestalpine in de tweede helft van november een biedingsbericht uitbrengt. De Oostenrijkers willen minimaal 95 procent van de aandelen in handen krijgen.

Voestalpine staat in Europa in de top drie van leveranciers van plaatstaal aan autofabrikanten. Polynorm maakt stalen, aluminium, kunststof en hybride carrosserieonderdelen voor bijna alle grote autoconcerns. Voestalpine realiseerde in het afgelopen boekjaar een omzet van 3,17 miljard euro, bijna zeven keer zoveel als de 468,9 miljoen euro van zijn overnameprooi.

Ook het Brits-Nederlandse staalconcern had interesse in Polynorm, zo maakte directievoorzitter P. Huisman bekend. Polynorm ging echter voor Voestalpine. “Want,” zei Huisman “zoals u weet is er wat onrust binnen Corus.”

Reageer op dit artikel