nieuws

Politieke rel om titanium gevelbekleding stadhuis Zierikzee

bouwbreed

Er is een bestuurlijke rel ontstaan over de nieuwbouw van het gemeentehuis in Zierikzee. Volgens de raadsfractie van GroenLinks is de gevelbekleding van het gebouw niet in overeenstemming met de gepresenteerde plannen van architect Thomas Rau.

GroenLinks-raadslid De Vries is niet te spreken over de gang van zaken omtrent de gevelbekleding van het nieuwe stadhuis van Zierikzee. Volgens haar wordt een techniek gebruikt die niet het gewenste resultaat oplevert. “We hadden met alle partijen in de werkgroep Nieuwbouw Gemeentehuis overeenstemming bereikt over het gebruik van titanium platen. Deze platen zouden als een strakke laag op het gebouw worden bevestigd. Tot mijn verbazing zag ik vorige week dat het betrokken bouwbedrijf de platen laag over laag aanbrengt, waardoor een grillig en geplooid resultaat ontstaat. Bovendien zouden de platen dof zijn en niet glimmend zoals nu wel het geval is.”

Communicatiefout

Projectleider H. Beek van de gemeente vindt het jammer dat De Vries zo fel van leer trekt. “Het gaat om een vervelende communicatiefout die helaas niet meer terug te draaien valt. Over vijf weken is het gebouw namelijk klaar. Overigens is het technisch onmogelijk om een doffe massieve gevel van titanium aan te brengen. En al was het wel mogelijk, dan nog zou het resultaat esthetisch onverantwoord zijn. Ik hoop dan ook dat De Vries inbindt om vertraging van de bouw te voorkomen”, aldus de projectleider.

De Vries is echter niet van plan om deze zaak zomaar voorbij te laten gaan. Ze vindt de gevelbekleding foeilelijk en heeft daarom aan de bel getrokken bij het college van B en W.

“We zijn als werkgroep naar gebouwen in Düsseldorf en Amsterdam gaan kijken. Een voorbeeld van wat we zeker niet wilden doorvoeren was het gebouw in Düsseldorf, waar een groot complex staat met een glimmende en gebutste gevel. Daar zijn we met zijn allen gekscherend weggelopen. Niemand kon zijn lach inhouden, want dergelijke architectuur past in onze gemeente zeker niet.”

Verbouwereerd

Meer gecharmeerd was de commissie van het Van Goghmuseum in Amsterdam. “De strakke, doffe aardgrijzen wand van dat gebouw trok ons over de streep. We hebben dat vervolgens duidelijk gecommuniceerd aan architect Thomas Rau, projectwethouder C. Veerhoek en aan bouwadviseur BBN.”

Het GroenLinks fractielid is verbouwereerd over de gang van zaken. Vooral omdat het college glashard ontkent dat het bestuur voor het voorbeeld in Amsterdam zou gaan. In een brief heeft het college aangegeven dat alle partijen altijd van het Düsseldorf-model zijn uitgegaan.

“We hebben het hier dus over een pijnlijke communicatiefout. Aangezien de commissie raadsbreed voor een strakke en doffe gevel heeft gekozen, verwacht ik dat dit verhaal nog niet is afgelopen. Ik hoop deze week alle fractievoorzitters nog mee te krijgen om een fatsoenlijke verklaring van het college te krijgen”, aldus De Vries. De nieuwbouw van het gemeentehuis in Zierikzee kost 46,5 miljoen gulden en moet over enkele maanden klaar zijn.

‘We hebben het over een pijnlijke communicatiefout’

Reageer op dit artikel