nieuws

Plan Aalmarkt in Leiden omstreden

bouwbreed

‘Leve de Aalmarkt’. Zo jubelen de gemeente en projectontwikkelaar MAB over hun plan voor het gelijknamige gebied in de Leidse binnenstad. Verontruste burgers noemen het een sloopplan.

In het gebied komen onder andere winkels, woningen, parkeergelegenheden en een poppodium. Ook de Stadsgehoorzaal wordt vergroot. De kosten zijn begroot op tweehonderd miljoen gulden. Het gaat in totaal om vier bouwblokken.

De Stichting Aalmarktgebied uit felle kritiek op de plannen. De gemeente heeft volgens hen te weinig gedaan met aanbevelingen om het een kleinschalig project te houden en gebruik te maken van de huidige bebouwing. Vooral het neerhalen van een aantal panden, waaronder de Aalmarktschool, kunnen geen goedkeuring vinden. Zij vinden het een sloopplan en een aantasting van het beschermde stadsgezicht van Leiden.

Projectleider R. van Gulick vindt de reactie van de stichting kort door de bocht. Hij ziet het als een poging om zoveel mogelijk mensen naar de inspraakavond te krijgen. Kritiek dat het plan te grootschalig is wijst hij van de hand. “Dat was in het verleden misschien wel zo, maar daar zijn we in dit ontwerp van af gestapt. ” In december mag de Leidse gemeenteraad zich over het Aalmarktplan buigen.

Reageer op dit artikel