nieuws

Optimisme Skanska verdwijnt als sneeuw voor de zon

bouwbreed Premium

De aandeelhouders van het Zweedse bouwconcern Skanska houden hun hart vast na een nieuwe winstwaarschuwing. Het jaarresultaat blijft onder het niveau van dat van vorig jaar, zo blijkt uit een kort gevatte mededeling.

Meer informatie volgt pas eind deze maand in het kader van de derde-kwartaalcijfers, maar concernchef C. Björk lichtte gisteren onder druk van het toenemende ongenoegen van de aandelenmarkt in de Zweedse zakenkrant Dagens Industri desondanks alvast een tipje van de sluier op. Daaruit kan worden opgemaakt, dat Skanska tot over de oren in de problemen zit op de markten waar recent forse acquisities zijn verricht, te weten Denemarken, Polen, Groot-Brittannië en Noorwegen. De situatie heeft zich de afgelopen weken bovendien nog verscherpt door de terreuraanslag in New York. “Ik heb – dat moet ik erkennen – vooral de achteruitgang in Polen niet in voldoende mate ingeschat. Dat die zo sterk zou zijn had ik niet verwacht. Maar ik kon ook niet voorzien, dat de achteruitgang in de wereldeconomie in deze mate van negatieve invloed zou zijn. De snelheid van de ontwikkeling is terug te voeren op de catastrofe van 11 september in de USA”, zo verontschuldigt Björk de gang van zaken in het concern, dat met 85.000 werknemers en vestigingen in zestig landen (waaronder in Nederland Skanska Telecom Networks in Den Haag) een omzet draait van 124 miljard kroon (krap 30 miljard gulden).

Ontevredenheid

Of de grootaandeelhouders met deze verklaring genoegen nemen lijkt twijfelachtig. De kleine beleggers zijn bijvoorbaat al bezig zich uit Skanska terug te trekken, zo kan worden geconcludeerd uit de ineenstortende koers aan de effectenbeurs van de Zweedse hoofdstad. De ontevredenheid is groot, omdat Skanska tot dusver uitsluitend optimistische interimberichten naar buiten bracht.

Groeimarkten

Zelfs de eerder dit jaar al wel gemelde managementstrammelant in Denemarken, als gevolg waarvan omgerekend 210 miljoen gulden voor verliezen moest worden gereserveerd, konden het optimisme in het hoofdkantoor in Stockholm geen geweld aandoen. Nu blijkt derhalve dat zich ook op de andere groeimarkten minder florissante dingen afspelen en is het positivisme als sneeuw voor de zon verdwenen. In Polen nam Skanska vorig jaar voor 350 miljoen gulden het concern Exbud over en in Noorwegen voor (575 miljoen gulden) het bouwbedrijf Selmer. In Groot-Brittannië kocht het daarvoor ook al de bouw- en aanlegactiviteiten van het Noorse Kvaerner.

Analisten betitelen de winstwaarschuwing als zeer pijnlijk voor het management in het algemeen en voor Björk in het bijzonder. Zijn positie is danig aan het wankelen geraakt. Björk is sinds 1997 de man achter het expansieve acquisitiebeleid van Skanska en als blijkt dat dit een averechts effect heeft gehad op het concern, zal hij de eerste zijn die gedwongen wordt om naar een andere betrekking uit te zien.

Reageer op dit artikel