nieuws

Ongewone projectontwikkelaarsarchitectuur

bouwbreed

Kantoorgebouw

Amsterdam

Atelier Pro

Een kantoorgebouw in Amsterdam-Zuid, pal naast de Gerrit Rietveldacademie van – inderdaad – Gerrit Rietveld. Schuin tegenover zowel het Olympisch Stadion van Jan Wils als het voormalig Burgerweeshuis van Aldo van Eyck. Kortom, een omgeving die rijk is aan architectonische hoogtepunten.

Kan dit nieuwe gebouw zich daarmee meten?

Welke plaats het gebouw van Atelier Pro in de geschiedenis zal krijgen, moet nog worden afgewacht, maar het is zeker een opmerkelijk en verfijnd gebouw. De buitenkant springt behoorlijk in het oog, met de gevels van glas en okerkleurige natuursteen. Het geheim van het gebouw zit echter binnen, in het grote atrium.

Dit is toch gewoon projectontwikkelaarsarchitectuur, waarom is het dan zo anders dan het doorsnee kantoor?

Het was vanaf het begin de bedoeling iets anders te maken dan het veilige gemiddelde dat kantoorgebouwen meestal worden als de gebruiker niet bij voorbaat bekend is. De opdrachtgever vertrouwde er hier op dat een bijzonder gebouw vanzelf een huurder zou aantrekken. Die verwachting is uitgekomen. Een firma van advocaten en notarissen wilde eerst het grootste deel en in tweede instantie het hele pand huren.

De architectuur heeft hier dus zichzelf verkocht?

Zo zou je het kunnen zeggen, hoewel je niet moet vergeten waar het gebouw ligt: op het puntje van de Zuidas. Al moet die as nog wel enig reliëf krijgen, zij is nu al een van de duurste kantoorlocaties van Nederland. Een uithoek van de Zuidas is een plek waar je makkelijker met architectonische ambities aan kunt komen dan een uithoek van een willekeurig bedrijventerrein.

Dat spreekt voor zich, maar nu even iets over die architectuur?

Het gebouw laat zich ontleden in zes delen. Half verzonken onder het gebouw ligt een parkeerkelder. Op die sokkel staan twee parallelle stroken met kantoren, die iets verschoven zijn ten opzichte van elkaar. De kopse kanten zijn van natuursteen, de lange zijden van glas. Tussen de kantoorstroken staan twee vrijstaande volumes van koper, waarin zich onder meer de vergaderzalen en de bibliotheek bevinden.

Het hart van het gebouw wordt gevormd door het atrium, dat op de begane grond de receptie, de lobby en het bedrijfsrestaurant bevat en daarboven vooral adem geeft aan de gebruikers. De kolommen en liggers die het glazen dak dragen, zijn van hout, dat samen met het koper voor een warme sfeer zorgt. Dat is misschien wel het meest opmerkelijke aan deze projectontwikkelaarsarchitectuur, dat het in sfeer en materiaalgebruik zo ver verwijderd is van de traditionele kantoren-chic.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels