nieuws

Ondeugdelijke verlichting hindert Grace Theater

bouwbreed Premium

In het gloednieuwe Grace Theater aan de Arena Boulevard in Amsterdam-Zuidoost wordt vanavond alsnog de eerste voorstelling van Grace the musical gehouden. De afgelopen dagen zijn inderhaast drie trappen van de publiekstribune vervangen. Daarbij is de verlichting verbeterd.

Vorige week werd onder druk van bouw- en woningtoezicht besloten de eerste vier voorstellingen af te gelasten. Na het plaatsen van trappen en stoelen beoordeelde de gemeente de zaal als niet veilig. Het publiek zou in het donker de weg niet goed kunnen vinden, zo oordeelden bouwinspecteurs.

Theatermanager B. van Noort spreekt van een samenloop van omstandigheden. “Trappen en stoelen zijn vorige week op het laatste moment geplaatst. In de bouwvergunning was alleen in algemene zin aangegeven dat de trappen voldoende verlicht moesten zijn. Toen alles volgens plan was geïnstalleerd, viel het resultaat tegen. Reden om in gezamenlijk overleg te besluiten tot het schrappen van de eerste voorstellingen.”

De extra kosten van de aanpassingen – ongeveer 45.000 gulden – komen voor rekening van initiatiefnemer B. Maas. Volgens Van Noort kan de schade niet op de architect of de bouwer worden verhaald. Hij wil ook zeker niet spreken van verwijtbare fouten. “Alle partijen waren het er over eens dat de verlichting uit veiligheidsoverwegingen achteraf moest worden verbeterd.”

De steenrijke textielhandelaar Maas investeert in totaal 20 miljoen gulden om zijn jeugdheldin Grace Kelly te eren. Het volledig demontabele gebouw blijft 2,5 jaar in Zuidoost staan. De bouw verliep niet altijd van een leien dakje. Budgettair liep het volledig uit de hand. Het gebied bleek veel drassiger dan voorzien. Bovendien legde de gemeente tijdens de bouw al scherpere veiligheidseisen op.

Reageer op dit artikel