nieuws

Nationaal Centrum voor Preventie stuurt brandbrief

bouwbreed Premium

Het leek zo’n leuk idee: een uitnodiging voor een congres over brandveiligheid drukken op slecht ontvlambaar papier en vervolgens de genodigden oproepen het schrijven in brand te steken. Een leuk idee inderdaad, ware het niet dat de drukker het verkeerde papier uit het magazijn haalde, papier dat gewoon vlam vat als de aansteker er onder wordt gehouden.

Erom lachen kunnen ze niet bij het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP), dat de bewuste uitnodiging verstuurde. Ruim vijfduizend bedrijven en organisaties in de bouwsector, de brandbeveiligingsbranche en de verzekeringswereld ontvingen de folder.

“Vervelend, heel vervelend”, zegt woordvoerster T. Korevaar van het NCP. “Ook al zijn er geen klachten binnengekomen, ik kan zeggen dat we hier heel erg mee in ons maag zitten.” De fout ligt volgens haar geheel bij drukker Onkenhout uit Hilversum. “Ze hebben in alle drukte het verkeerde papier uit het magazijn getrokken.”

De fout werd overigens al snel ontdekt, doordat het gebruikte papier veel lichter was dan het bedoelde Pyros-papier. Het leed was toen echter al geschied: de verspreiding van de folder kon niet meer tegen worden gehouden.

Een ‘brandbrief’ van het NCP volgde nog in allerijl. Daarin werden de ontvangers “met klem” gewaarschuwd de uitnodiging niet aan te steken. Een grotere uitnodiging om alsnog een aansteker onder het papier te houden, was niet denkbaar.

De drukker heeft zijn fout inmiddels erkend en heeft de folder nogmaals gedrukt, nu op het ‘niet gemakkelijk ontvlambare’ Pyros-papier. Korevaar: “Op de studiedag wordt deze alsnog uitgereikt en mogen de gasten het papier proberen in brand te steken.” Het NCP hoopt op een hoge opkomst, maar bestrijdt dat het ‘foutje’ bewust is gemaakt om zo de aandacht te vestigen op het aankomende congres. “Nee, het is absoluut geen publiciteitsstunt geweest. Dat zou wel heel erg wrang zijn.”

Reageer op dit artikel