nieuws

Monopolie Saint Gobain van de baan

bouwbreed Premium

De spanning in de Nederlandse tegelwereld is gebroken. Tijdens de Cersaie in Bologna maakte Ruurd van der Werf officieel bekend dat ‘de zak met geld van Saint Gobain’ geweigerd is. Wel komt een einde aan de familie-inbreng, sinds de oprichting in 1932 door Julius van der Werf.

Het megaconcern Saint Gobain hoopte na het opkopen van bedrijven als PontMeyer, V & S en Raab Karcher een meerderheid in de markt te krijgen via overname van Julius van der Werf uit Sneek. Overname van dit bedrijf met circa 10 procent marktaandeel in de tegelhandel, had verstrekkende gevolgen voor andere groothandelaren en dealers kunnen hebben.

De tegelgroothandel uit Sneek wordt nu van binnenuit overgenomen door een driekoppige directie: A. Harkema, J. van der Noord en M. Poelstra.

De broers Ruurd, Frank en Peter zien voorlopig geen troonopvolgers in de familie. Zelf willen ze het iets rustiger aandoen. Ruurd: “We hebben om die reden anderhalf jaar geleden met Saint Gobain onderhandeld. Toen het puntje bij het paaltje kwam, bleek dat er niets van het oorspronkelijke bedrijf over zou blijven. Personeel opdoeken, bord van de gevel, dat ging ons te ver. De huidige directie kent het bedrijf van binnenuit en zo kunnen alle mogelijke vernieuwingen rustig worden voorbereid.”

De broers Ruurd en Peter blijven voorlopig nog een adviseursfunctie houden. Julius van der Werf heeft veel vooraanstaande tegelmerken in portefeuille en levert een belangrijk aandeel bij projecten. In die zin had niet alleen het eigen personeel belang bij de overname, maar ook tientallen tegelzetters, leveranciers en grossiers. Algemeen directeur Harkema concludeert hardop: “Vooral veel zelfstandige bedrijven hadden de dupe kunnen worden. Bij zo’n moloch als Saint Gobain verdwijnt de identiteit en wordt alles van hogerop geregeld. Misschien hebben wij inderdaad een historische stap gezet. Het monopolie gaat in elk geval niet door”.

Reageer op dit artikel