nieuws

Mercedes-Benz stelt Unimog met groot vermogen voor

bouwbreed Premium

De nieuwe Unimog 500 levert volgens Mercedes-Benz een vermogen als dat van een kleine vrachtwagen. De fabrikant rust die uit met een Euro 3-motor. Deze levert 170 of 205 kilowatt dan wel 230 of 280 pk. De gebruiker kan uit een rij- of werkstand kiezen. In het eerste geval levert de motor een ‘elastisch’ toerental; in het tweede blijft het toerental constant.

De zogeheten Telligent-transmissie telt acht versnellingen voorwaarts en zes achterwaarts. De overbrenging is afgestemd op de trekkrachten en de snelheden in het wegverkeer. Het schakelen gebeurt elektropneumatisch. De bestuurder kan met behulp van het gaspedaal het voertuig hydrostatisch versnellen en afremmen. De snelheid wisselt traploos tussen 0 en 25 kilometer per uur. Dat gebeurt bij een constant toerental van motor en aftakas. Alle vier wielen van de Unimog 500 zijn aangedreven.

De eerste hydraulische kring levert over vier dubbelwerkende ventielen per minuut 50 liter olie onder 200 bar. De vierde kring biedt een open systeem en levert een vermogen van 42 kilowatt. De hoeveelheid olie varieert onder een druk van 280 bar tussen 0 en 90 liter per minuut. De derde kring is een gesloten systeem en levert 62 kilowatt bij een oliehoeveelheid van 0 tot 125 liter per minuut onder een druk van 300 bar.

Parade van Unimogs die de Unimog 500 voorgingen.

Reageer op dit artikel