nieuws

Meer techniek op basisschool

bouwbreed Premium

Techniek krijgt een vaste plaats in het basisonderwijs. Met de presentatie van het programma ‘Verbreding Techniek Basisonderwijs (VTB) gaf staatssecretaris Adelmund (onderwijs) daartoe maandag het startsein. Aan het initiatief doen vooralsnog 130 basisscholen en elf Pabo’s mee.

Het programma loopt vier jaar. In die periode moet ‘techniek’ in het basisonderwijs als vast onderdeel worden opgenomen. De bedoeling is dat meer jongeren een technisch beroep kiezen.

Het VTB is ontwikkeld door de overheid en het bedrijfsleven. Pabo’s, basisscholen en het lokale bedrijfsleven werken er in samen. “Het heeft als doelstelling een positieve attitude ten opzichte van techniek te bewerkstelligen bij leerlingen, leraren en ouders”, aldus een toelichting van initiatiefnemer Axis, Nationaal platform voor Natuur en techniek in onderwijs en arbeidsmarkt.

Techniek wordt opgenomen in vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. “Daarmee komt techniek niet als een apart vak boven op een vaak al overvol vakkenpakket.”

Het programma ‘Van stoom tot stroom’ bijvoorbeeld wordt opgenomen in het geschiedenisonderwijs en geeft de leerling een beeld van onder meer de maatschappelijke kant van het energievraagstuk. Tijdens de biologielessen bouwen de scholieren bijvoorbeeld een nestkastje. “De leerlingen maken zo niet alleen kennis met de werking van de natuur, maar ze worden ook in staat gesteld zelf iets te bouwen.”

Reageer op dit artikel