nieuws

Makelaars signaleren ongebroken kooplust

bouwbreed Premium

De terroristische aanslagen op 11 september zijn nauwelijks van invloed geweest op de kooplust in de woningsector. Weliswaar halveerde enkele dagen de belangstelling op de internetsite Funda tot 70.000 hits maar het aantal verkochte woningen lag in september nog steeds op het hoge niveau van een kleine 10.000.

“Dat de aanslagen in New York geen invloed hebben gehad op de woningmarkt, zeg ik niet om gerust te stellen. Uit de aanwezige cijfers is gewoon geen andere conclusie te trekken”, aldus voorzitter T. Smit van makelaarsorganisatie NVM. “Te zeggen is dat de mensen wat meer terughoudend zijn. Meer tijd nemen ze voor hun beslissingen. Van paniek echter is beslist geen sprake.”

Voorzitter Smit benadrukte gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat de woningmarkt een geheel eigen dynamiek heeft. De beleggers reageren in ieder geval lang niet zo heftig als op de beurs. Smit trekt een vergelijking met de situatie ten tijde van de Golfoorlog. Tussen de inval van Irak in Koeweit op 2 augustus 1990 en de start van operatie Desert Storm was er onzekerheid, uitmondend in lagere prijzen en een kleinere omzet. Toen duidelijk werd hoe Irak op zijn nummer werd gezet, herstelde de markt zich echter snel. Ook al omdat tussen de aanslagen in Amerika en de reactie in Afghanistan weinig tijd ligt, verwacht Smit nauwelijks consequenties voor de woningmarkt.

Smit handhaaft de verwachting dat de huizenprijzen dit jaar 6 procent zullen stijgen. In het derde kwartaal steeg de prijs van een doorsnee koopwoning met een procent en ligt nu vijf procent boven het niveau van vorig jaar. De huizen gingen in het derde kwartaal minder vlot van de hand. Stonden de woningen in het voorjaar nog vijftig dagen te koop, in het derde kwartaal liep de periode op tot 57 dagen. De trend zette zich in september voort. Tussen 12 september en 4 oktober stonden de huizen gemiddeld 66 dagen te koop.

Prijsontwikkeling

De NVM herkent in Nederland tachtig verschillende woningmarkten met elk hun eigen prijsontwikkeling. In Almere stegen het derde kwartaal de prijzen met 4 procent. Goede tweede is Den Bosch (plus 3,5 procent), gevolgd door Utrecht en Zwolle (beide 2,6 procent). In Amsterdam daarentegen sloeg de groei van 6 procent in het tweede kwartaal om in een prijsdaling van 3,5 procent. In het centrale stedelijke deel van de Randstad bedroeg de prijsstijging slechts 0,65 procent.

Het recente onderzoek van twee onderzoekers van de Technische Universiteit Delft, waarin langjarige prijsdalingen in de woningmarkt worden voorspeld, valt bij de NVM in ongenade. Smit: “Met het gebruikte model zal wetenschappelijk wel niets mis zijn. Het onderzoek heeft echter een laag voorspellend vermogen. Voorspellingen die verder reiken dan een jaar, kijken veel te ver vooruit.”

Reageer op dit artikel