nieuws

Leerlingen gaan meebouwen aan eigen school

bouwbreed Premium

Enkele tientallen leerlingen van beroepsopleiding Friese Poort (bouw, installatietechniek en elektrotechniek) zijn binnenkort te vinden op de bouwlocaties in Dokkum en Leeuwarden waar nieuwe vestigingen van de opleiding komen.

“Een uitstekende gelegenheid om de leerlingen kennis te laten maken met de praktijk”, noemt directeur L. De Blécourt het initiatief. De school is nog in overleg met de aannemer Dijkstra uit Dokkum en met de betrokken installateurs en elektriciens over de exacte invulling van de plannen. “Ze moeten tijd en mensen vrijmaken voor de begeleiding. Bij de aannemer is dat al rond. Met de overige partijen zijn we nog in gesprek.”

Volgens De Blécourt zou het de eerste keer in Nederland zijn dat bouwleerlingen bij een zo’n omvangrijk project mogen meehelpen met timmeren en metselen en ook het installatiewerk mogen doen. De school denkt zowel leerlingen in te zetten die al bij een aannemer in dienst zijn maar die nog één dag in de week naar school gaan, als leerlingen die net met de opleiding beginnen. “Sommigen zouden er zelfs hun examenproject van kunnen maken.”

Voor de schoolbouw in Dokkum (450 leerlingen, gereed in 2002) is kortgeleden de eerste paal geslagen. De nieuwbouw in Leeuwarden (klaar in 2003) moet nog beginnen. Reden voor de bouw is dat de huidige onderkomens van de Friese Poort verouderd zijn en veelal verspreid zijn over diverse locaties. Zo zijn er ook plannen voor nieuwbouw in Sneek en Emmeloord. De totale investering is begroot op 60 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel